Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Regimul termic prognozat de catre meteorologi pentru urmatoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitatii in majoritatea zonelor, arata prognoza meteorologica valabila pentru intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, publicata, miercuri, de Administratia Nationala de Meteorologie, informeaza Agerpres.

Potrivit estimarilor de specialitate, in luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale in aproape toata tara, iar local in sud-estul si sudul tarii vor fi posibile valori termice mai ridicate decat cele normale. Temperaturile medii lunare se vor incadra intre—5 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, si 3 grade Celsius, in Dobrogea. Valori pozitive medii se vor inregistra si in Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia si Crisana (un grad Celsius).

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, acestea vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar in sud, sub norme. Cantitatile de precipitatii vor oscila intre 20 de litri/mp in Dobrogea, si 92 litri/mp in Maramures.

In prima luna a anului 2015, estimarile meteo arata ca temperatura medie lunara a aerului va avea valori peste mediile climatologice local in sudul, sud-estul si vestul tarii, in timp ce in restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, in timp ce in Transilvania si Moldova, mediile pornesc de la—7,—6 grade Celsius, in zona Olteniei si Munteniei vor ajunge la zero grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi, in ianuarie, apropiate de mediile multianuale in estul, sud-estul si sud, iar in restul regiunilor acestea vor prezenta o tendinta de excedent. In Maramures sunt prognozate precipitatii ce pot ajunge la 74 de litri/mp, in timp ce in Dobrogea, Moldova si Transilvania normele medii se vor incadra intre 14 si 49 de litri/mp.

Conform ANM, in luna februarie 2015, temperatura medie lunara a aerului va inregistra valori sub mediile climatologice in zonele nordice si centrale. Local, in sud-estul tarii, valorile termice vor fi mai ridicate decat mediile, iar in restul regiunilor, normale. Temperaturile medii lunare pot cobori pana la—5 grade Celsius in Transilvania si Moldova, dar pot ajunge si la doua grade Celsius, cu plus, in Banat, Oltenia si Dobrogea.

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa, in general, in limite normale in zonele estice, sud-estice si sudice, iar in restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendinta spre excedent. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt preconizate in Maramures (57 l/mp), iar cele mai reduse in Dobrogea (13 l/mp).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *