Cum va gestiona colonelul Rapidu problema Politiei Locale baimarene (II)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Politia Locala Baia Mare a fost infiintata conform Hotararii Consiliului Local al Municipiului Baia Mare nr. 14/2011, avand la baza Legea 155/12.07.2010 si HG nr. 1332 / 23.12.2010. Un aparat de specialitate al primarului si asa prea stufos si mult supradimensionat ca numar de persoane  a fost completat cu inca un batalion de functionari, a caror calitati si competente sunt dicutabile. S-a gresit de la inceput cand legiuitorul a promovat un nonsens, o lege fara cap si coada, o facatura birocratica a carei eficienta este extrem de redusa, generand o structura paralela hilara. La asa parlementari asa legi.

Dar ce sa astepti de la niste oportunisti verosi capatuiti pe seama prostiei si inculturii noastre civice. Ce ar putea produce un senator ca Liviu Titus Pasca, care demnitar al statului fiind, fie si in concediu, se duce saptamana trecuta la ghiseul Electrica de pe str Cosbuc sa plateasca curentul imbracat in sort si maieu, tinuta in care putea eventual gradinari sau curata cotetul gainilor. Ce respect asteapta de la alegator daca nu stie o regula elementara de comportament, potrivit caruia un demnitar al statului nu are voie sa se comporte ca un cocalar valutist din parcarea de la Maramuresul? Ce imagine penibila! Un senator gras, transpirat, nebarbierit, in slapi si sort, cu burta atarnand in maieu, iesind dintr-un spatiu public plin de cetateni.

Politia Locala trebuia conceputa si realizata altfel, fara atributii similare privind ordinea si siguranta publica. De ce sa vezi in acelasi timp la o manifestatie in Centrul Vechi, concert sau eveniment public, agenti ai politiei locale, jandarmi, dar si politisti nationali. E total aiurea si neproductiv. Greseala deriva dintr-o legislatie conceputa de niste oligofreni, majoritatea fosti militieni sau securisti, ajunsi in Parlament. Solutia este simpla si nu trebuia decat o reforma institutionala precum in Franta, Germania sau Italia. Trebuia sa ramana o structura a Politiei nationale la nivel de judet subordonata IGPR, iar Politia Municipiului Baia Mare sa devina politia locala subordonata comunitatii, la fel in Sighet si celelalte orase. Atunci am avea o politie locala formata din oameni scoliti in Academia de politie sau scolile de profil pentru agenti si nu fosti paznici contractuali si gardieni cu care se cheltuiesc sume imense pentru o scolarizare formala si fara efecte reale. Era simplu, eficient si fara costuri suplimentare.

Cine are motive si de ce fel sa pastreze intr-o structura de ordine publica fara competente si autoritate oameni care sunt calificati la locul de munca plus 90 de zile de curs obscur undeva in tara? Daca municipalitatea ii vrea ca angajati, nu are decat sa foloseasca aceste resurse umane pentru paza obiectivelor si cladirilor publice, paza parcurilor si a locurilor de joaca, paza pietelor si a zonelor de picnic sau a bazelor sportive. Dar este hilar, neproductiv si asigura risipirea banilor publici sa ai pe ordine publica cu atributii atat politia locala, cat si jandarmeria si politia nationala. In tarile cu adevarat democratice, de ordinea publica se ocupa jandarmeria, de infractionalitate, crima organizata  si activitatile specifice, structurile politiei. Nu este normal ca in conditiile actuale sa externalizezi activitatile de paza, pe bani multi, doar pentru ca sa mai adaugi la Serviciul Ordine Publica cateva persoane incapabile si nepregatite sa asigure siguranta cetateanului.

E un sistem prost gandit, prost mangeriat, fara efecte si mai ales “finantofaga” care consuma inutil resursele unui buget prea sarac sa suporte fanteziile unor politicieni parveniti si frustrati, dati afara din politie pentru coruptie si incompetenta. Revenind la politia noastra locala, demiterea DEX Popan era previzibila in conditiile in care dincolo de onestitatea sa incontestabila, omul era prea ”domn” sa faca pe majurul turbat, dand de pamant cu trantorii din subordine. Nu faptul ca a fost instructor auto sau ca raspundea de extinctoarele din primarie este semnificativ, important este ca la momentul zero al activitatii PL Baia Mare, a fost singurul care pe baza unui concurs si-a asumat responsabilitatea ca director executiv a unei structuri struto-camile formate din paznici, gardieni si politisti comunitari. La intrebarea daca in politia locala avem oameni competenti? Raspunsul este da, dar sunt prea putini, daca avem personaje corupte? Raspunsul este da si asta la toate nivelele, ordinea publica, disciplina in constructii avand falitii ei care trebuie indepartati cat mai curand, pana la o presupusa reorganizare a politiei romane. Va fi foarte greu caci restructurarea la nivel national ar implica miscari de trupe, pierderi de functii, o armata de comisari sefi trebuind varsati in oala civila dupa ce o viata intreaga, unii au facut doar frectie la un picior de lemn incasand solde nerusinate pentru mutat hartii, baut cafele si, mai nou, jocuri pe calculator.

Revenind la col(r) Ion Pop am mai scris despre cariera “remarcabila” a acestuia. Nu m-a convins cv-ul domniei sale prea lung si prea incoerent, scris uneori la persoana I apoi narativ la persoana a treia. Prea multe posturi avute in prea putini ani chiar daca era pe post de “pompier mesianic”, prea multe diplome de tot felul, prea multa presupusa vrednicie si supusenie fata de cler si mai ales prea multa fala pentru un om care stie ca rigoarea militara inseamna actiune si nu vorbarie. Nu m-a convins nici dictonul “Munca , disciplina, voie buna”, fiind ceva similar cu lozincile vazute pe peretii IAS-urilor unde tractoristii faceau ore de educatie ideologica. Armata nu are nimic cu voia buna, caci nu e club de dans, militarul nu “munceste” ci executa ordine si misiuni, cu disciplina sunt de acord, dar sa fie egala pentru toti.

Si, pentru a concluziona, col(r) Pop nu poate coordona activitatea politiei locale, cel mult o poate monitoriza si controla, caci nici edilul nu are atributii legale si asemenea competente, pentru a le putea delega. Nu agreez nici cumulul de functii tipic comunist, nu poti fi si colonel si comisar sef, gradinar si laptar, popa si organizator de spectacole, La Urbis inca nu este disciplina cata vreme inca soferii conduc bezmetic prin oras vorbind la telefonul mobil, controlorii “cafegesc” pe langa statii si sunt selectivi in a controla biletele, iar autobuzele gonite peste gropi incep deja sa scartaie in garantie.

Dincolo de var pe pereti si vesnice cadelniteli de preoti in preambulul unor evenimente mondene este nevoie de respect fata de cetatean, disciplina in trafic, grija si responsabilitate fata de patrimoniu. Si mai putina voie buna la volan, suspecta uneori daca se mai aud si zanganit de doze sub scaunele ergonomice. Dle colonel (r), e o vorba care spune: ori la bal, ori la spital. Dv ce alegeti?

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

10 Comments

 1. ioan

  buf. Trebuie sa citesc de doua ori sa inteleg sensul. Deci daca politia lu domn Sabou ar deveni politie locala, dna Marincas cu crimele si contrabanda plus posturile comunale, astia de la locala de acum ce vor face, paza la parcuri si cladiri? Nu ar fi rau dar ce fac atunci firmele de paza ale fostilor militieni? dau faliment si gata cu sponsorizarile. Cat despre Rapidu, haide nene , o parte a presei I-a umflat imaginea de parca e maresalu Antonescu. Lasa-ne bre, ca nu esti singurul mare scula in bascula in orasul asta, mai stiu vreo 5 colonei mai barbati ca mata si da , fara popi dupa ei toata ziua.

  Reply
 2. ioan

  Un editorial foarte „generalist” si „cenzurat” , domnule CATO.
  Nimic despre „implicarea” edilului in treburile Politiei Locale, nimic despre cei pusi acum sa conduca destinele acestei institutii (in afara lui RAPIDU si aici la modul general ), nimic despre eliberarea din functie, zic unii ILEGALA a directorului acesteia, nimic despre actiunile de fatada ale acesteia, nimic despre problemele acestei institutii.

  Reply
  1. ioan

   tizule, mai citeste odata. Scrie ca primarul nu are competente pt a delelga coordonarea politiei, despre Rapid scrie un paragraph generos in care e scos in evidenta ca e o momaie egocentrica si laudaroasa iar despre Popan ca a fost eliberat de ce si cum! asta pentru a fi corecti, altfel ca nu vad cenzura. dar poate mai trebe sa citesc si eu odata.

   Reply
 3. Justitiaru

  http://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/anghel-andreescu-resusciteaza-mafia-de-la-interne-85955
  Florisal este actuala Drusal Baia Mare. Sper sa va dati seama care sunt cercurile de interese. Factura platita anual firmei Drusal de catre municipalitate reprezinta 85% din factura platita de municipiul Cluj Napoca pentru salubritate. Gradual se formeaza o adevarata mafie… cu oameni sau afini din diverse structuri ( contracte, functii etc)
  Oare pentru ce ? Oare suntem pierduti ?

  Reply
 4. the baimarean

  Bravos Cato ! Treci de partea corecta a baricadei ? Urmeaza un foileton despre cel mai iubit pervers dintre baimareni ?

  Reply
  1. ioan

   baricada este in creierul tau de p… neanderthalian. Daca nu musti de c… pe cineva luni dimineata nu incepi bine saptamana, probabil ca esti si masochist si ti-o t…dupa care versi laturi pe net. Da ia spune einsteinianule ce mai fac specialistii de la Romaltyn si Universitatea de Nord? Ce jumulesti tu pe-acolo? ceva colaborare, un lector sau asistent prapadit care duce geanta unui presupus prof? Ba nu auzii ca esti la Goldis ceva trepadus, la Berlingher sau nu e asa? Ia mai baga o lista cu salvatorii mineritului si cianurarii.

   Reply
  1. bubu

   FANTANA CANTATOARE DE LANGA MARA – 1.665.567. de euro.
   „Se fac lucrari in oras la preturi strigatoare la cer si nimeni nu face nimic. O fantana arteziana de langa hotelul Mare a costat 1.665.567. de euro. Si ea afost doar renovata sa spunem asa. Fantana exista, dar a fost modificata, cosmetizata si putin aranjata si a costat atat cat v-am scris. Toate lucrarile acestea de ingropare de bani publici sau din fonduri europene se fac de catre primar si cateva firme ale unor prieteni de-ai sai. Ca ,,XS Sud company”, …..si altele…CONSTRUROM, IMI SA, AMISA…etc. Nu e normal ce se petrece in acest oras.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2