Cursă strânsă pe drumul spre Marte: trei misiuni spațiale rivale din SUA, China și UAE ajung în următoarele zile pe Planeta Roșie

Reclame home 1
Reclame home 1

Oamenii de știință cred că cele trei misiuni ar putea oferi mai repede un răspuns la întrebarea „există sau a existat viață pe Marte?”, scrie publicația pe teme de tehnologie The Verge.

O mică flotă de vehicule spațiale din SUA, China și Emiratele Arabe Unite (UAE) va ajunge pe Marte în următoarele săptămâni. Fiecare misiune marchează o premieră. Este prima aventură în spațiul îndepărtat a UAE, prima tentativă a Chinei de a ateriza pe Marte și prima încercare a SUA de a lansa un elicopter pe Planeta Roșie. Cele trei vehicule au fost lansate vara trecută, beneficiind de o conjunctură favorabilă – o fereastră de două luni, în care Pământul și Marte erau aliniate pe orbitele lor în jurul Soarelui. Această aliniere are loc doar o dată la doi ani, iar în 2020, trei țări au profitat de moment. Dar de ce încearcă să ajungă SUA, China și UAE pe Marte?

„Aceste guverne își derulează misiunile din simplul scop al explorării”, spune pentru The Verge Bill Nye, CEO al Planetary Society.

„Nu există un argument economic pentru explorarea planetei Marte”, spune acesta. „Totuși, acest lucru duce la dezvoltarea forței de muncă în aceste țări și oferă o mândrie națională care este neprețuită”, adaugă Nye.

Primul care ar trebui să ajungă la destinație, chiar pe 9 februarie, este vehiculul UAE, Hope, care va orbita apoi timp de doi ani în jurul Planetei Roșii, studiind atmosfera, pentru a analiza schimbările zilnice ale vremii. Este prima misiune interplanetară arabă și una dintre puținele misiuni de acest gen din întreaga lume.

„Pentru comunitatea științifică, acesta este momentul de început”, explică Sarah al-Amiri, adjunctul managerului de proiect al misiunii marțiene. În săptămâna în care Hope va ajunge pe orbita lui Marte, cercetătorii UAE vor începe să analizeze primele date trimise de vehiculul spațial. Cel puțin 450 de oameni au lucrat timp de șase ani la pregătirea misiunii. Programul are un buget de 200 de milioane de dolari, iar cercetătorii din UAE au lucrat cu colegi de la mai multe universități americane, din Colorado, Arizona și California.

Dincolo de explorarea spațială, există și un scop mai pragmatic al misiunii, într-un moment în care UAE încearcă să scape de dependența economică de petrol. Este o șansă de a înțelege cum poate fi creată o nouă industrie de la zero. „Când spunem, spre exemplu, că vom construi un nou sector în biotehnologie, cum vom face, de fapt, asta? Această misiune ne-a oferit un mecanism pentru a face un astfel de lucru pe care nu l-am mai făcut până acum”, spune Al-Amiri.

Imediat după sosirea vehiculului din Emirate, este rândul misiunii chineze să ajungă pe Planeta Roșie, pe 10 februarie. Vehiculul spațial Tianwen-1 va rămâne o perioadă pe orbita lui Marte pentru a studia regiunea numită Utopia Planitia, unde se află un important depozit de gheață, sub suprafața planetei.

După trei luni, Tianwen-1 va lansa un modul care va ateriza pe planetă, unde va plasa un rover. Dacă misiunea va reuși, China va deveni a doua țară care operează un rover pe suprafața Planetei Roșii.

Roverul are o serie de instrumente ce au rolul de a detecta depozitele de gheață subterană, despre care oamenii de știință cred că ar putea găzdui viață microbiană. Prin observarea planetei Marte de pe orbită și prin lansarea unui modul și a unui rover, misiunea chineză va fi „prima misiune spre Marte care reușește trei scopuri, cu un singur vehicul”, a declarat Ye Peijian, un oficial al Academiei Chineze a Tehnologiei Spațiale.

Pe 18 februarie, vine rândul misiunii americane să ajungă pe Marte. Roverul Perseverance va ateriza în zona Craterului Jezero, locul unei foste delte, unde ar fi existat viață, acum multă vreme. Perseverance se va afla la aproximativ 2.500 de kilometri de roverul chinez. Pentru a atinge suprafața planetei, roverul va folosi o combinație de parașute și motoare propulsoare, care au scopul de a încetini căderea.

Zona aterizării, una accidentată, cu stânci și dune de nisip, este una dificilă. Iar întârzierea de comunicare de 14 minute dintre Marte și Pământ înseamnă că aterizarea roverului va fi complet automată.

Dacă toate merg bine, roverul Perseverance, care are mărimea unei mașini mici, își va folosi cele șase roți pentru a traversa craterul Jezero, unde va face observații, mulțumită celor șapte instrumente de la bord, în căutarea unor semne de viață – prezente sau din trecut. Instrumentele includ un laser cu ultraviolete, care va căuta compuși organici, un spectometru cu raze X pentru a analiza compoziția chimică a pietrelor și două microfoane, care au rolul de a monitoriza starea roverului și de a înregistra ambianța marțiană. Roverul va colecta eșantioane din sol pentru o viitoare misiune, care ar trebui să le aducă pe Pământ.

Lansat din „burta” roverului, elicopterul va încerca să zboare prin atmosfera foarte rarefiată a planetei. „Dacă primul zbor este reușit, echipa de la NASA va încerca alte patru zboruri în următoarele 30 de zile”, spune Zurbuchen. În vreme ce fiecare misiune bifează un record, flota de vehicule spațiale reprezintă, per total, o nouă eră în explorarea Planetei Roșii, scrie The Verge. Odată cu sosirea acestor trei nave, misiunea de găsire a unor semne de viață este în plin avânt. Și am putea avea un răspuns la această întrebare destul de repede, ținând cont că Tianwen-1 va căuta semne de viață în subteran, Hope va scana atmosfera, iar Perseverance va colecta eșantioane de sol pentru a le aduce înapoi, crede Nye.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole