Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunta in 10 iunie in dosarul Iohannis-ANI

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

instanta-de-judecata-400x250Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunta in data de 10 iunie in dosarul in care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate, prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese, scrie Agerpres.

Solutia pe care CA Alba Iulia o va pronunta in acest dosar nu va fi definitiva.

‘La Curtea de Apel Alba Iulia s-a incheiat miercuri judecarea dosarului in care reclamantul Klaus Iohannis a solicitat anularea raportului de evaluare intocmit de ANI prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese. Instanta va pronunta o solutie in 10 iunie’, a declarat purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean.

CA Alba Iulia a judecat actiunea in contencios administrativ intentata de Klaus Iohannis impotriva ANI, care, in 2013, l-a acuzat de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, intrucat a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Klaus Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR in perioada 2002 — 2013.

Avocata care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis a sustinut in fata instantei ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale conflictului de interese administrativ. Aceasta a mai spus ca este ‘evident’ ca incheierea acestui contract, dintre tipografie si primarie, ‘nu se afla in zona conflictului de interese administrativ, pentru ca aceasta operatiune nu a generat vreun fel de beneficiu, interes material pentru Klaus Iohannis, pentru sotia sa sau pentru rudele sale’.

Ea a mai spus ca respectivul contract nu a fost incheiat prin incredintare directa, ci prin licitatie, fiind trei oferte depuse. Avocata a aratat ca cea care a desemnat castigatorul, respectiv firma care a prezentat pretul cel mai scazut, in speta Tipografia Honterus, a fost comisia de evaluare, din care primarul Iohannis nu a facut parte.

Aceasta a solicitat instantei admiterea contestatiei si anularea raportului de evaluare intocmit de ANI.

In martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecarii procesului intentat ANI de catre, la vremea respectiva, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, dupa ce Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a transmis instantei ca este inceputa urmarirea penala.

Dupa ce Parchetul a inchis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizata cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulata de catre Iohannis, solicitare care i-a fost admisa in 29 aprilie.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii in august 2013, ANI a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala de catre Klaus Iohannis, intrucat acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Obiectul contractului semnat, in opinia ANI, cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii unui proiect finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

„Primarul Municipiului Sibiu a incalcat si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora ‘Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos materia (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”, se mentiona in comunicatul ANI.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole