Curtea de Conturi: Auditul public intern, functional la circa 70% dintre unitatile administrativ-teritoriale cu conducatori cu calitate de ordonatori principali de credite

PNL

Auditul public intern a fost functional la aproximativ 70% dintre unitatile administrativ-teritoriale ale caror conducatori au calitatea de ordonatori principali de credite, in conditiile in care veniturile totale ale bugetelor locale au fost, in anul 2017, de circa 63 de miliarde de lei, iar cheltuielile au fost de aproape 61 de miliarde de lei, releva un raport al Curtii de Conturi, informeaza AGERPRES.

Potrivit documentului, una dintre principalele concluzii ale raportului este aceea ca auditul public intern de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale nu are capacitatea de a raspunde obiectivelor stabilite prin reglementarile legale aplicabile, cauza principala fiind neintelegerea pe deplin a rolului si a necesitatii auditului intern ca parghie eficienta pentru realizarea obiectivelor, evaluarea si imbunatatirea proceselor de management al riscului.

Institutia a publicat pe site Raportul special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale.

“Plenul Curtii de Conturi a Romaniei a aprobat, in baza prevederilor art. 42 alin. 2 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, ‘Raportul special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale’, intocmit de catre Departamentul de metodologie, pregatire profesionala, evaluarea activitatii de audit si control, programare, raportare, sinteze si IT. Raportul vine in completarea ‘Raportului special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul administratiei publice centrale’ si vizeaza imbunatatirea activitatii de audit public intern la nivel local prin anticiparea si prevenirea erorilor si a omisiunilor, a fraudei si a neregulilor intr-o faza incipienta, mai rapid decat o poate face auditul public extern ex-post efectuat de catre Curtea de Conturi”, se spune intr-un comunicat al institutiei, remis vineri AGERPRES.

Totodata, raportul este rezultatul unui proces de analiza si cuprinde o sinteza a concluziilor desprinse din rapoartele privind realizarea activitatii de audit public intern pe anul 2017 primite de la autoritatile administratiei publice locale aflate in competenta de verificare a camerelor de conturi judetene, inclusiv de la structurile asociative locale care au organizat auditul public intern prin cooperare.

Raportul special cuprinde, de asemenea, o serie de propuneri primite de camerele de conturi in cadrul celor 42 de intalniri de lucru cu auditorii interni din judete, care pot fi luate in considerare si aplicate in practica de entitatile publice, precum si de Curtea de Conturi a Romaniei, in vederea imbunatatirii functiei de complementaritate intre auditul extern si auditul intern.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2