Curtea de Conturi la Primaria Baia Mare. Mici erori de 50 de miliarde lei. Pe ce?

In anul 2013, Curtea de Conturi a efectuat un control de audit la Primaria Baia Mare, privind activitatea desfasurata in 2012. Potrivit reprezentatilor primariei, raportul Curtii de Conturi “este pozitiv, dar releva mici nereguli”. Va lasam pe voi sa apreciati singuri cat de pozitiv este acest raport si cat de mici sunt neregulile constatate.

Astfel, in cazul Municipiului Baia Mare, au fost constatate urmatoarele „mici erori”:

–       abateri de la legalitate si regularitate, care au condus la atragerea de venituri suplimentare estimate în sumă totală de 996.000 lei

–       abateri de la legalitate care au condus la prejudicierea bugetului Municipiului in valoare totala de 4.422.000 lei

–       simple erori in contabilitate care nu au generat venituri suplimentare si nici nu au cauzat prejudicii, in valoare de 834.000 lei.

Adica un impresionant total de 5,4 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro).

Cea mai grava incalcare a legii (cel putin ca si consistenta financiara) o reprezinta masura prin care Primaria Baia Mare a acordat functionarilor publici si personalului contractual, in mod eronat drepturi salariale, sporuri, premii in valoare totala de 4.252.000 LEI, sume pe care Primaria va trebui sa le recupereze de la persoanele care le-au incasat fara drept.

De asemenea, o importanta abatera de la legislatie constatata de Curtea Conturi a produs un prejudiciu in valoare de 860.000 LEI si reprezinta scutirea de la plata majorarilor de intarziere de care au beneficiat atat persoanele fizice cat si persoanele juridice in luna decembrie 2012. Potrivit Curtii de Conturi, „cauzele care au determinat deficienta constau in interpretarea eronata a reglementarilor legale (Codul fiscal si Codul de procedura fiscala -n.n.) referitoare la acordarea facilitatilor fiscale in cazul impozitelor si taxelor locale”.

O alta suma care a cauzat prejudicii Municipiului, in valoare de 81.000 lei, este cea acordata Sindicatului din Administratia Publica Baia Mare – Maramures, cu ocazia zilelor de 1 si 2 mai „pentru organizarea unor actiuni social-culturale” (gratare pe Valea Chiuzbaii – am auzit noi). Unde esti tu, Liviule, cu ranga pe ei?… Da, alte vremuri.

Nu in ultimul rand, mentionam si suma de 45.000 lei acordata nelegal unitatilor de cult (Doamne, ajuta-ne!) prin decontarea din fonduri publice nerambursabile a unor cheltuieli neeligibile si utilizarea acestora în alt scop decât cel pentru care a fost solicitat sprijinul şi decontarea cu documente justificative neconforme.

Cauza care a dus la aceasta abatere, este „lipsa unui circuit corect al documentelor, a unei proceduri de lucru cu privire la acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru programe/proiecte şi acţiuni de interes local, respectiv funcţionării defectuoase a controlului intern”.

Dupa cum se poate vedea, mici abateri, care au prejudiciat bugetul municipiului, intr-o forma sau alta, cu 5.418.000 lei. Va dati seama cate Anotimpuri Baimarene am putea face cu aceasta suma?!

Evident, pentru toate acestea vor trebui luate masuri din partea autoritatilor competente. Asteptam gasirea vinovatilor. Totodata, ne gandim deja la raportul de audit pentru anul 2013…

Vladimir POPESCU

NOTA: Precizam ca Primaria Baia Mare a contestat raportul Curtii de Conturi. Firesc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

6 Comments

 1. Bobu

  Va veni vremea cand edilul oreasului nuva maai avea ce face si se va duce spre pregatirea sa la o facultate renumita de la Gherla ,, PENTRU BINELE FACUT COMUNITATII “bine reiesit din investitiile facute atat in derulare cat si cele pe care le viseaza in special cele imobiliare ……….

  1. Omul Revolutionar

   Dupa cum arata la faţă in ultimele saptamani am impresia ca se pregateste temeinic pentru plecarea sa “la facultate.”
   Inconjurat numai de bisnitari, camatari si proxenetii de la revista cancan in mod sigur fost invatat si sfatuit numai de bine spre destinatia Gherla.
   Ii uram drum bun si-i spunem ca Baia Mare o va duce foarte bine si va avea rezultate palpabile si fara aportul direct al Primarului Catalin Chereches si ca sa nu fie singur isi va lua cu ei si niste camarazi care sa-i devina colegi de studii dintre consilierii de la comisia locala si judeteana si ceva personal pilos de prin administratii

 2. Omul Revolutionar

  Romania, asta trebuie o data pusa pe picioare si toti cei fara mama si fara tata trasi la raspundere.
  Da pana cand sa mai suporte omul drept, corect si muncitor bataia de joc a unor oameni de joasa conditie morala.
  Rugam DNA sa-si faca datoria si toti cei abilitati sa aplice legea. Ce daca e vorba de pile si relatii adevarul si corectitudinea trebuie sa triumfe altfel o sa ajungem mai rau ca tarile in care nu exista apa.
  Ca binele si valoarea sa triumfe prostia si nedreptatea trebuiesc pedepsite si nu tolerate.
  Da pana cand omul fara nici un Dumnezeu sa se bucure de liniste si pace si omul cinstit, drept si corect sa-l sperie ziua de maine ca poate vine garda in control si-i pusca o amenda ca nu a pus o virgula din greseala si toata afacerea si agajatii lui se duc pe apa sambetei si oamenii raman fara locuri de munca si salarii.
  Platim curent, gaz, apa si combustibil la preturi astronomice din cauza unor mafioti care CERSESC voturi.
  Neleguitilor!

 3. ioan

  Da putin zis GHERLA,, pentru ca deja municipiul are datorii inexplicvabile pe cel putin 30 de ani in viitor ,, care primar ce va sa vina ne va scoate din acest c,,, taxele enorme pe servicii si utilitati le vom plati pana cand mafiotii vor fi inchisi,, sa ia in CARCA 5.418.OOO LEI,, deci nu vine DIICOT,, nu vine DNA mari semne de intrebare si astia in continuare rad de baimareni ,, si iar ne amintim cum nimeni in lumea asta nu plateste APA PLUVIALA care vine din ceruri ,,, noi baimarenii o pl;atim de cel putin 15 ani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Reclame home 1