septembrie 16, 2021

Curtea de Conturi: Numarul beneficiarilor de ajutor social a crescut considerabil din 2011

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul mediu al familiilor beneficiare de ajutor social a crescut considerabil, cu 32%, in perioada 2011 – 2015, dupa care a urmat o usoara scadere, de 5%, pana in 2017, arata Curtea de Conturi in raportul “Acordarea unor beneficii de asistenta sociala pentru prevenirea si combaterea saraciei, sustinerea copilului si a familiei in anul 2017”, informeaza AGERPRES.

Astfel, pe baza datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), auditul retine ca “numarul mediu de familii beneficiare de ajutor social a crescut considerabil in perioada 2011 – 2015, de la un numar mediu de 186.704 familii la 245.545 familii (cu 32%), urmat de o usoara scadere in perioada urmatoare (cu 5% in anul 2017 fata de anul 2015), ajungandu-se in anul 2017 la un numar de 233.966 familii beneficiare”.

In medie, persoanele din familiile beneficiare au incasat ajutor social timp de patru ani, existand persoane care au beneficiat de acest drept chiar si peste sase ani.

Legislatia in domeniu prevede ca persoanele beneficiare de ajutor social au obligatia sa fie inregistrate in evidenta agentiilor judetene de somaj ca persoane apte de munca, fiind in cautarea unui loc de munca.

Auditul retine faptul ca s-a reanalizat legislatia in sensul atragerii acestor persoane apte de munca de a ocupa un loc de munca vacant, astfel ca prin Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat s-au introdus si masuri penalizatoare pentru beneficiarii de venit minim garantat astfel incat acestia sa fie atrasi sa ocupe un loc de munca.

Din datele ANPIS rezulta ca, in medie, circa 3% din numarul persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de venit minim garantat ar fi putut ocupa unul din aceste locuri de munca pentru muncitori necalificati, avand in vedere nivelul redus de pregatire profesionala a acestei categorii de beneficiari.

La nivelul anului 2017, prin ocuparea celor 7.962 de locuri vacante (muncitori necalificati) s-ar fi realizat economii la bugetul de stat in suma de 28,356 milioane de lei.

Astfel, in ipoteza ca aceste persoane beneficiare de venit minim garantat s-ar fi angajat si ar fi realizat salariul minim pe economie, in anul 2017, contributiile si impozitele obligatorii ar fi fost in suma 799 lei/luna/persoana, arata calculele Curtii de Conturi.

Prin urmare, in situatia in care un numar de 7.962 beneficiari de venit minim garantat (3% din total) ar fi ocupat un loc de munca, s-ar fi realizat o economie la bugetul de stat in anul 2017 in suma estimata de 28,356 milioane de lei si venituri suplimentare la bugetul general consolidat in suma estimata de 76,339 milioane de lei.

“In concluzie, in mod similar cu anii precedenti, mentinerea in plata a beneficiarilor de venit minim garantat timp indelungat a condus la plata unor sume cu acest titlu de la bugetul de stat, precum si la neincasarea unor potentiale venituri la bugetul general consolidat”, se mai arata in raportul mentionat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2