Cutiile cu medicamente vor avea cod special de bare impotriva contrafacerii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

medicamenteCutiile cu medicamente vor avea, incepand din anul 2017, in Romania, un cod special de bare pentru a evita intrarea medicamentelor contrafacute in circuitul legal, a declarat joi, cu prilejul unei dezbateri desfasurate la Ambasada Marii Britanii, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Tanase, scrie Agerpres.

„Va fi adoptat un sistem, va fi unic in intreaga UE. Au fost discutii la Comisia Europeana la care am participat si noi. Va fi pe fiecare cutie de medicamente un cod unic si in urma scanarii se va identifica in farmacii daca acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vanduta altundeva. Codul va fi unic si sistemul va fi unic in toata UE. Se estimeaza ca va fi aplicat undeva in 2017, sa fie totul gata pentru a functiona. Fiecare cutie va avea un cod unic, in momentul in care tu ai copiat acel cod automat cand scanezi cutia iti apare in farmacie ca ea a mai fost vanduta si in alta parte si ea trebuie oprita de la vanzare”, a explicat Tanase.

El a spus ca imprimarea pe cutiile cu medicamente ar avea un cost mic, iar farmaciilor vor trebui sa isi cumpere cititoare pentru coduri. „Costurile per cutie vor fi destul de mici — cativa centi in plus. Un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80 — 100 de euro”, a afirmat reprezentantul ANMDM.

Tanase a admis ca au fost cazuri de medicamente falsificate descoperite in Romania. „Nu sunt foarte multe, vreo 4-5 medicamente au patruns in lantul legal de distributie. Ceea ce este pe piata neagra este o alta poveste”, a sustinut el.

Potrivit acestuia, farmaciile online sunt ilegale in Romania.

Tanase a mai spus ca patrunderea medicamentelor falsificate in lantul legal de distributie este destul de redusa, estimandu-se la nivelul Europei ca nu depaseste 1% din cele aflate pe piata.

La randul sau, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor Clara Popescu este de parere ca aceasta masura, stabilita printr-o directiva europeana, este bine-venita.

„Din punctul de vedere al farmacistilor este o solutie salutara pentru a evita ca in farmacii sa patrunda prin circuitul legal medicamente contrafacute, pentru ca, in acest moment, noi in farmacii nu avem cum sa stabilim daca un medicament este contrafacut sau nu pentru ca nu putem deschide cutiile de medicamente intrucat, daca am face acest lucru, nu le-am mai putea elibera catre pacientii. Aceasta directiva este bine-venita. In farmacie nu intra medicamente decat prin circuitul legal, dar si in aceste conditii au patruns medicamente contrafacute”, a aratat Clara Popescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2