Cuvant inainte la a doua zi One Jazz Festival Baia Mare

Gala de sambata, 9 noiembrie 2019, va fi deschisa de foarte tanara trupa Sidewalk Troubadours. Grupul s-a format in jurul fratilor Elöd si Szabi Domokos. Primul dintre ei e trompetist, iar in anul 2017 a castigat Concursul de compozitie Liviu Comes. Al doilea a absolvit Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul principalei Universitati clujene, UBB, dar se manifesta si muzicalmente, ca ghitarist si vocalist.

Principalul lor aliat este Cristian Zaharia / ghitara, muzicuta, voce, reprezentant al potentialului muzical al Baii Mari, de unde e originar. Partea percusiva este asigurata de Erik Forró si Gergely Reman. Din cate inteleg, principalul scop al formatiei S.B. − versata in asa-numitul busking (= performance stradal) − este acela de a suscita interesul unor categorii ample de spectatori, prin abordarea unor piese debordand de buna dispozitie.

Nicolas Simion, unul dintre cei mai activi jazzmeni romani pe plan mondial, va fi insotit la Baia Mare de membrii cvartetului Crazy World: rafinatul ghitarist Sorin Romanescu, basistul clujean Tibi Menyhart si subtilul baterist Iulian Nicolau (care, in pofida extremei sale tinereti, are mari sanse de a deveni o figura de prim-plan a jazzului roman si international). In 2014 i-a fost decernat prestigiosul WDR Jazzpreis pe anul 2015, la categoria Improvizatie. Este vorba despre un premiu – in valoare de 10.000 de euro ‒ atribuit incepand din 2004 (din initiativa postului de radio WDR-Hörfunk) celor mai valorosi jazzmeni activi in landul Nordrhein-Westfalen. Printre muzicienii cu care a colaborat s-au numarat nume notorii, precum Archie Shepp, Mal Waldron, Gunther Schuller, Jancy Korossy, Tomasz Stanko, Christian Muthspiel s.a.m.d. Ma bucura ca experienta se va repeta si in stimulativul context baimarean. Sunt convins ca, la fel ca de fiecare data, muzica lui Simion si a companionilor sai ii va incanta pe cei prezenti.

Recitalul final va apartine iarasi unor muzicieni reprezentand noile generatii: Trio-ul condus de bateristul ceh Dali Mraz, din care mai fac parte basistul italian Federico Malaman si ghitaristul roman Marius Pop. Liderul trupei declara ca a ajuns sa se exprime preferential prin baterie, datorita unui surplus de energie ce se cerea canalizata prin modalitati artistice.

Asadar, Mraz nu se limiteaza doar la preocuparile pur tehnice, de epatanta vituozitate, ci e interesat de implicatiile mai profunde ale muzicii. Intre muzicienii sai preferati se afla si cei doi cu care va canta pe scena Teatrului din Baia Mare: Federico Malaman e basist, contrabasist si aranjor, absolvent al Conservatorului din Verona. Maiestria sa interpretativa, dublata de simtul humorului si de o mentalitate deschisa sunt caracteristici ce i-au facilitat colaborarea cu numerosi muzicieni de valoare: Mario Biondi, Paolo Belli, George Benson, Solomon Burke, Wilson Pickett, Al Jarreau, Kid Creole, Antonella Ruggiero, Billy F. Gibbons (de la ZZTop), Claudio Bagnioli, Enrico Ruggeri, Gianna Nannini, Fabio Concato si multi altii.

La randul sau, ghitaristul Marius Pop e compozitor si vocalist cu interesante preocupari in domeniile de fuziune si progressive. Originar din Oradea, el s-a impus in repetate randuri ca o voce aparte in contextul hiper-ultra-aglomerat al interpretilor la cel mai popular instrument de pe Glob. Imi amintesc de prezenta sa la Concursul Debutantilor de la Sibiu − editia 2007, pe cand urbea sud-transilvana era Capitala Culturala a Europei −, unde a castigat premiul intai impreuna cu trupa Headliner. Intre timp, Marius Pop s-a afirmat ca primul ghitarist roman acceptat ca instructor in cadrul GuitarMasterclass.net (un site de reputatie mondiala in domeniul pedagogiei ghitarei, cu peste 10.000 de studenti platitori), precum si intr-o serie de proiecte majore din sfera jazzului actual.

Frugalele notatii de mai sus sper sa constituie o invitatie pentru cei dornici de a-si augmenta patrimoniul de trairi jazzistico-artistice innobilatoare, prin participarea directa la atractivul One Jazz Festival de la Baia Mare.
Abonamente si bilete gasiti pe www.onejazz.ro.

Text: Virgil Mihaiu; ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1