Cuvant inainte la prima zi One Jazz Festival – 8 noiembrie 2019

Dupa nemeritate decenii de quasi-izolare, in anii ulteriori nominalizarii din partea Romaniei pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, Baia Mare si-a resuscitat viata jazzistica. O noua manifestare a acestei revitalizari se va petrece in plin sezon autumnal 2019, cand in sarmanta urbe-poarta-de-intrare spre fascinantul Maramures va avea loc cea de-a doua editie One Jazz Festival, sub egida Asociatiei OneSound. Cum se stie, editia inaugurala a fost una incununata de succes, desfasurandu-se cu casa inchisa. Anul acesta, concertele vor avea loc tot la Teatrul Municipal din localitate, in datele de 8-9 nov. 2019, iar programul anuntat de dinamicul director artistic Eddy Keller e realmente promitator.

Publicului i se ofera sansa de a vedea la lucru atat muzicieni consacrati, cat si tineri in plina afirmare. Din cea din urma categorie face parte vocalista Krisztina Koszorus Koszika, lidera formatiei Koszika & The Hotshots fiind tripla laureata la concursuri consacrate de jazz (Sibiu Jazz Competition, Johnny Raducanu Jazz Festival, Targu Mures Jazz Festival). Pe Koszika, lidera trupei, am avut ocazia sa o vedem pe posturile de televiziune mainstream din tara si din Ungaria, la festivaluri de renume, in nenumarate concerte in tara, dar si in Ungaria, Portugalia, Italia, Franta, Austria si Slovacia. Repertoriul ei inglobeaza, cu specifica dexteritate, jazzul, swing-ul, folclorul maghiar si cel gitan, intonatii si ritmuri funk etc., fiind interpretat cu reale aptitudini … poliglote, in mai multe limbi. Sustinuta de partenerii ei instrumentali − Eltes Aron / sax, Cristina Laszlo – pian, synth si backing vocals, Csaba Szasz / ghitara, Attila Zonda / ghitara-bas, Zsolt Asztalos / tobe − Koszika promite o petulanta uvertura festivaliera. Ei vor canta pe scena One Jazz Festival, in 8 noiembrie 2019, incepand cu ora 19.30.

Peter Sarik Trio face parte, in prezent, dintre cele mai populare si active formatii de jazz ale Ungariei. Liderul este un prolific pianist, compozitor, aranjor, pedagog, de o invidiabila versatilitate interpretativa. Aceasta se repercuteaza si asupra interactiunii, intotdeauna in parametri unui cert profesionalism, cu partenerii sai de grup: Tibor Fonay / bass si Attila Galfi / baterie. Din fericire, in ultimii ani, Sarik si-a orientat preocuparile si inspre tara noastra, atat ca apreciat interpret − prin colaborari cu vocalista Luiza Zan − cat si ca membru in jurii festivaliere, sau protagonist al unor ateliere de creatie.

Ca si compozitor, Sarik Peter a atins un succes international semnificativ; compozitiile lui au ajuns cu regularitate la pozitii pe podium (top trei) la diferite concursuri de compozitori din Statele Unite si Marea Britanie. Spectatorii vor avea sansa de a savura versiunea live a recentului album al celor trei, simplu si elocvent intitulat Bartok. E vorba despre o adevarata provocare: o transfigurare din unghiul sensibilitatii contemporane a profunzimilor creatiei bartokiene. Din vastul material tematic al capodoperelor lui Bela Bartok, pe amintitul album discografic figureaza cateva piese celebrisime: Allegro barbaro, trei dintre Dansurile romanesti (culese de compozitor in uimitoarele sale campanii de documentare prin Transilvania inceputului de secol XX), secvente din Mikrokosmos, Adagio din Concertul pentru pian nr. 2 etc. Recitalul Peter Sarik Trio se anunta ca un veritabil regal, demn de tot interesul! Ei vor incheia prima zi a festivalului gazduit de Teatrul municipal Baia Mare.

Bilete si abonamente gasiti pe site-ul festivalului: www.onejazz.ro.

Virgil Mihaiu

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1