Daca vrei sa pleci in vacanta, pe meleaguri straine, aceasta este una dintre cele mai bune perioade neaglomerate in care poti sa-ti faci pasaportul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Aceasta este una dintre cele mai bune perioade in care poti sa-ti faci pasaportul fara sa intampini aglomeratia de la ghisee. In Aprilie, perioada sarbatorilor pascale, maramuresenii se intorc in tara si o parte dintre ei trec pe la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Maramures. Tot de prin Aprilie, parintii incep sa se indrepte spre acest serviciu pentru a le face copiilor documentele de calatorie dat fiind faptul ca inca din luna Mai, cand este si vacanta de primavara, incep concediile in strainatate. Acelasi lucru il fac si pensionarii, care prefera sa-si petreaca vacantele in lunile Mai si Iunie deoarece nu sunt atat de toride. De precizat ar fi faptul ca, acum, situatia de la ghisee este lejera, iar procedura merge foarte repede.

In acest sens, cei interesati trebuie sa intre pe siteul www.epasapoarte.ro unde vor completa un formular de programare, online, si ulterior vor primi pe email o notificare pentru confirmarea programarii, data prezentarii la ghiseu si ora. Referitor la pretul unui document de calatorie, acesta e accesibil pentru orice buzunar. Astfel, pentru un pasaport simplu electronic, -persoana cu varsta de/peste 12 ani-, se va achita suma de 258 lei, pentru pasaportul simplu electronic, -minori cu varsta de sub 12 ani-, se va plati 234 lei, iar pentru un pasaport temporar se va da 96 lei, acesta fiind valabil doar un an.

Pasaportul simplu electronic se elibereaza in termen de 10 de zile lucratoare. Valabilitatea pasaportului electronic este urmatoarea: 3 ani pentru minorii cu varsta sub 12 ani, 5 ani pentru minorii cu varsta intre 12 ani si 18 ani, si 10 ani pentru persoanele cu varsta peste 18 ani.

Va reamintim faptul ca in 12 ianuarie 2019 a fost pusa in circulatie noua generatie de pasapoarte simple electronice si simple temporare. Acestea au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat. Elementele de siguranta implementate au la baza noile tehnologii in materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare si elemente optic variabile, precum si unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor mentionate pot fi vizibile cu ochiul liber, in diferite spectre de lumina, inclusiv in infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hartie de securitate cu filigran si fir metalic, fir de coasere in trei culori (rosu, galben si albastru), una dintre culori fiind fluorescenta. In masa hartiei, este inserat un fir metalic fluorescent, care, in lumina UV, reactioneaza in trei culori (rosu, galben –verzui si albastru). Astfel, documentele de calatorie romanesti vor fi printre cele mai sigure pasapoarte la nivel international.

La nivelul judetului Maramures, numai in luna ianuarie 2019, au fost depuse, la ghisee, un numar de 2.593 de cereri. In aceeasi luna au fost eliberate 2.094 documente de calatorie. Media de prezenta pe zi la ghiseele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Maramures a fost de 120 de cetateni. De precizat ar mai fi faptul ca, pe filele noilor  pasapoarte apare Manastirea Barsana.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole