Dacian Ciolos: Locul Romaniei in viitoarea UE depinde de gradul de ambitie

Reclame home 1
Reclame home 1

„Locul Romaniei in viitoarea UE va depinde de gradul de ambitie, de credibilitate si de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene”, se arata intr-un mesaj al lui Dacian Ciolos, dupa intalniri, la Bruxelles, cu oficiali europeni. Fostul premier a mai aratat ca Romania este atent monitorizata pentru a nu depasi deficitul de 3%, relateaza Digi24.

Fostul premier se afla, incepand de luni, la Bruxelles pentru discutii cu inalti oficiali ai Comisiei Europene, in contextul lansarii dezbaterilor privind viitorul UE post-Brexit.

„Am discutat cu Presedintele Comisiei europene, Jean Claude Juncker, despre cele cinci scenarii prezentate in Carta Alba privind viitorul Uniunii si am primit confirmarea ca scenariul Europei cercurilor concentrice este vazut de Comisie intr-un sens cat se poate de inclusiv si deschis statelor membre care isi doresc mai multa integrare. Cu alte cuvinte, locul Romaniei in viitoarea UE va depinde de gradul de ambitie, de credibilitate si de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene”, arata fostul premier Ciolos.

El a adaugat ca a avut discutii „bune” si cu comisarul Phil Hogan, responsabil pentru agricultura si dezvoltare rurala, dar si cu vicepresedintele CE Valdis Dombrovskis.

„M-am bucurat sa constat sustinerea sa (a somisarului Phil Hogan, n.r.) pentru unele aspecte cheie ale Politicii Agricole Comune care sunt de interes special pentru Romania precum distribuţia echitabila a fondurilor PAC atat intre statele membre cat si in interiorul statelor membre precum si masuri de simplificare si de sprijin pentru micii fermieri”, a continuat Dacian Ciolos.

„O discutie foarte utila am avut si cu Vicepresedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru zona euro si dialog social. Am convenit asupra ideii ca Romania nu poate fi parte din grupul statelor membre de prim plan atata timp cat ramane in afara zonei Euro. Este nevoie ca Romania sa isi defineasca clar obiectivul de aderare la euro concomitent cu recredibilizarea politicilor fiscale si bugetare care sunt in acest moment sub atenta monitorizare a Comisiei in special din cauza riscurilor reale de depasire a deficitului bugetar peste limita de 3% dar si din cauza altor masuri de cresteri nesustenabile a cheltuielilor publice”, a precizat fostul prim-ministru.

„Impreuna cu comisarul Johannes Hahn am trecut in revista masurile constructive pe care Romania si Uniunea Europeana le-au realizat in ultimul an in relatia cu Republica Moldova si am convenit ca acestea trebuie sa continue in vederea intaririi parcursului european al Republicii Moldova, in special prin dialogul si sprijinul direct fata de comunitatile locale. Totodata, astazi am avut o discutie foarte buna cu comisarul pentru actiune climatica si energie, in cadrul careia am discutat despre necesitatea continuarii proiectelor energetice care asigura interconectivitatea Romaniei cu celelalte tari europene, inclusiv cu Republica Moldova”, a adaugat Ciolos.

Fostul premier va continua in ultimele doua zile din vizita sa intalniri cu comisarii Frans Timmermans, Elzbieta Bienkowska, Jyrki Katainen, Gunther Oettinger, precum si cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si negociatorul-sef al Comisiei pentru Brexit Michel Barnier.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2