Daea: De Craciun mancam porc romanesc

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romanii vor manca la masa de Craciun carne de porc romaneasca, deoarece pesta a afectat doar o mica parte a productiei autohtone, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la targul produselor agroalimentare romanesti din parcul Izvor din Capitala, informeaza AGERPRES.

„Daca intrati in magazine, veti vedea ca la primul galantar va intalniti cu carnea de porc”, a spus el.

Intrebat de jurnalisti ce le raspunde producatorilor de carne, care au spus, ironic, ca si porcul iberic este gustos, ministrul a afirmat: „Eu n-as vrea sa fac glume. Daca dansii sunt dispusi pentru glume, eu nu sunt dispus pentru glume. Sigur ca o sa avem porcul romanesc de Craciun si o sa avem carne de porc la Craciun, nu-i niciun fel de problema. Chiar daca am fost afectati, nu inseamna ca ne-am oprit din activitate, iar Romania nu se reduce la un numar de 230 de gospodarii, cate sunt acum afectate”.

Ministrul a aratat ca saptamana trecuta a fost la o discutie la Bruxelles pe tema pestei porcine, despre care a spus ca a fost „exceptionala”.

„Avem vesti foarte bune. In comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan n.r.) am gasit un atasament deosebit fata de problemele pe care le are Romania. El este mai roman decat multi din aceasta tara. Ne sustine in sensul ca ne da banii si ne sustine sa facem mult mai multe, astfel incat sa punem stapanire pe acest nenorocit de virus care a ocupat o parte din Europa”, a aratat Daea.

Pana acum s-au dat despagubiri de circa 51 de milioane de lei, iar procesul continua pentru fermierii afectati. Totodata, potrivit ministrului, Carniprod, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din tara, a primit pana acum 4,8 milioane de euro.

„Mai mult decat atat, in unele zone am reluat activitatea. Pe masura ce inchidem focarele, incepe si procesul de repopulare. Avem la aceasta data in Bihor doua comune unde am trecut la etapa de repopulare cu purcei-santinela”, a adaugat ministrul.

El a repetat ca populatia va putea continua sa creasca porci in gospodarii. „Nu ne oprim cu cresterea porcului aici”, a subliniat el.

Ministrul a mai spus ca, spre finele acestei luni, se asteapta un audit din partea Comisiei Europene pe aceasta tema, de care a precizat ca nu se teme.

„Niciodata nu ma tem. Tot timpul se fac astfel de operatiuni, sunt in fisa postului. Sigur, as fi si sunt ingrijorat daca ar gasi anumite scapari, dar sper ca acest lucru nu se va intampla. Am trecut prin mai multe verificari. Am spus de fiecare data ca mie mi-e teama doar de Dumnezeu, in rest mi-e rusine si de un copil mic, si de oricare alt om pe care-l intalnesc pe strada, iar o observatie pentru mine inseamna mai mult decat o temere”, a sustinut oficialul guvernamental.

Daea a mai spus ca 2018 este un an agricol mai bun decat cel de anul trecut. La grau, productia a fost de 10,2 milioane de tone si s-a realizat o productie mai mare de orz si orzoaica de toamna.

„Iata, astazi putem vedea ca toate pietele Romaniei sunt pline de legume, ceea ce inseamna o productie care a indestulat piata si care a linistit preturile. Consumatorii, din cate am observat, au aceasta multumire”, a continuat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole