Daea, despre despagubirile pentru pesta porcina: Joi discutam la Comisia Europeana cum putem sa luam banii de acolo

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca joi va merge la Comisia Europeana pentru a discuta concret despre despagubirile pentru pesta pesta porcina africana, astfel incat sa fie adusi banii la bugetul de stat, informeaza AGERPRES.

„Am fost ieri (luni n.r) la Consiliul de ministri la Viena. Am vorbit cu comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan n.r). Joi ma duc la Comisie, discutam concret cum putem sa luam banii de acolo, pentru ca trebuie o serie intreaga de documente ce trebuie duse, situatiile exacte, pentru a putea fi corect asezate in procedurile pe care le sustine Uniunea Europeana. Suntem in contact cu Comisia Europeana si evident vom face ce trebuie in asa fel incat sa aducem banii la bugetul stat, asa cum am facut de fiecare data”, a afirmat Daea, la Palatul Parlamentului.

Potrivit datelor prezentate de acesta, despagubirile au fost date in cazul a peste 4.000 dintre cele 6.000 de dosare autorizate, in total fiind vorba despre 71 de milioane e lei.

„Cu ce s-a dat si azi se apropie de final o asemenea actiune foarte importanta. In total este vorba de 71 milioane lei si vor fi finalizate in urmatoarele saptamani, avand in vedere procedurile care trebuie indeplinite. Aceste dosare se realizeaza la fata locului, in fata proprietarului caruia i s-a luat porcul respectiv, apoi urmeaza un traseu al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, responsabila din acest punct de vedere. Ei iau banii, ei distribuie aceste sume catre cei afectati. Este vorba despre fonduri nationale acum si apoi europene”, a mai spus Daea.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a subliniat ca „s-a dispus ca si Romania sa primeasca un avans de 70% din platile directe, iar pe data de 16 octombrie, „la minutul 1 din cumpana noptii” se va da drumul la subventii pentru fermieri.

Petre Daea a reiterat ca vor fi luate si masuri privind reluarea activitatii de crestere a porcilor in fermele afectate, unde va fi trimis material biologic.

„Deja am trimis in partea de nord-vest a tarii directorul care se ocupa cu activitatea de zootehnie din Ministerul Agriculturii. Pe baza programului, pe fiecare ferma in parte, stiindu-se cand s-a neutralizat focarul, trebuie sa se realizeze anumite proceduri si evaluam, daca lucrurile merg in pasi normali si nu mai apar contaminari, dupa 90 de zile sa putem sa reluam activitatea acolo. Producatorilor respectivi le vom aduce acolo, prin grija Directiilor agricole, a Autoritatii Sanitare Veterinare, material biologic”, a spus seful MADR.

Intrebat despre evolutia pretului carnii de porc, Daea a subliniat ca acesta a scazut, insa piata va avea de suferit din cauza disparitiei unor efective de porcine.

„Vedem ca a scazut pretul carnii de porc. Evaluarile acestea nu pot fi facute acum, evident ca piata va suferi, pentru ca sunt efective de animale care au iesit din total efective din tara, dar suntem in programul acesta de repopulare.(…) Piata stabileste cat va fi pretul de Craciun”, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a subliniat ca nu a reusit sa aiba luni, in Camera Deputatilor, un dialog al responsabilitatilor institutionale si cei care vor sa castige electorat „pe acest necaz” nu vor reusi acest lucru.

„Din nefericire n-am putut sa am un dialog al responsabilitatii institutionale, pentru ca, din cele ce le-am vazut in sala si ce am putut sa decupez si eu prin privirea mea necajita si staruitoare pentru acest domeniu, am vazut ca e mare relaxare pe acest necaz, pe aceste lacrimi ale producatorilor, ale celor necajiti si afectati de aceasta boala. Vor sa castige electorat, ceea ce nu se va intampla din punctul meu de vedere si o spun ca un om cu experienta in domeniu”, a precizat ministrul Agriculturii.

Marti, Camera Deputatilor a dezbatut motiunea simpla a liberalilor intitulata „Dupa ciuma lui Caragea, Romania lovita de pesta lui Daea”. Votul final va fi dat miercuri

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2