Daea, despre pesta porcina africana: Sunt judete intregi unde boala nu a mai recidivat

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat luni ca sunt judete intregi unde pesta porcina africana nu a mai recidivat, iar in Bihor si Satu Mare s-a trecut la etapa a doua, respectiv instalarea purceilor santinela, informeaza AGERPRES.

„In acest moment, numarul de focare s-a redus. Sunt judete intregi unde boala nu a mai recidivat, iar la Bihor si Satu Mare am trecut in etapa a doua, sa vedem daca recidiveaza boala, cu instalarea purceilor santinela. Trebuie sa urmarim masurile de securitate pentru a preveni situatii deosebite, asa cum am avut”, a spus ministrul Agriculturii, in cadrul unui forum de specialitate.

Seful de la Agricultura a subliniat ca, pentru rezolvarea acestei probleme legate de pesta porcina africana, Romania are sprjinul Comisiei Europene si al comisarului european pentru agricultura Phil Hogan, care e „mai roman decat toti romanii”.

„Saptamana trecuta am fost la Bruxelles unde am discutat cu comisarul Hogan. Vreau sa-i multumesc public comisarului european pentru sprijinul exceptional pe care il da tarii. Comisarul e mai roman decat multi romani, in acest moment greu. La prima chemare au venit in minister au venit sa lucram impreuna. Avem sprijinul Comisiei Europene si al comisarului Hogan”, a mentionat oficialul MADR.

Nu in ultimul rand, Daea si-a exprimat nedumerirea fata de modul in care a ajuns virusul pestei porcine africane in una dintre cele mai mari unitati comerciale din tara.

„Am lansat anul trecut planul de zootehnizare a tarii. Noi, la ora actuala, suntem unii dintre cei mai importanti producatori de porumb, dar la noi nu exista consumatori de porumb. Avem doua specii care consuma porumb: porcul si pasarea. Daca la pasari situatia este buna, la suine avem o problema. Iata de ce in Parlamentul Romaniei s-a initiat si s-a dus pana la capat, un proiect de reproductie la suine. Din pacate, a aparut aceasta molima (virusul PPA, n.r.), in anumite parti ale tarii, mai ales in zone comerciale. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in zone comerciale. Pentru noi sunt mari semne de intrebare cum a ajuns acest virus in una dintre cele mai mari unitati, cu peste 140.000 de suine, la Braila. Aceasta perfidie a virusului este extrem de ingrijoratoare pentru noi”, a mai afirmat Daea.

Conform celor mai recente date ale Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 240 de localitati, din 13 judete, cu un numar de 980 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 80 de cazuri la mistreti.

In total, au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala, valoarea despagubirilor depasind 64 milioane de lei pentru 5.916 proprietari, iar pana la data de 4 octombrie 2018, au fost stinse cinci focare in judetul Satu Mare.

In judetul Satu-Mare au fost platite despagubiri pentru toate cele 14 exploatatii afectate, in valoare de 56.490 de lei, in judetul Bihor au fost platite despagubiri pentru toate cele 211 exploatatii afectate in valoare de 947.620 de lei, judetul Tulcea – despagubiri pentru 703 de exploatatii dintr-un total de 809 de exploatatii, in valoare de 37.412.500 lei, in judetul Braila – despagubiri pentru 1.873 de exploatatii dintr-un total de 2.902 de exploatatii, in valoare de 16.125.640 de lei, judetul Constanta – despagubiri pentru 746 de exploatatii dintr-un total de 793 de exploatatii, in valoare de 3.093.780 de lei, judetul Ialomita – au fost platite despagubiri pentru 2.299 de exploatatii dintr-un total de 2.456 de exploatatii in valoare de 6.147.000 de lei, judetul Galati – despagubiri pentru 37 de exploatatii dintr-un total de 69 de exploatatii, in valoare de 51.000 de lei, in judetul Ilfov – despagubiri pentru 5 exploatatii dintr-un total de 6 exploatatii, in valoare de 42.000 de lei, si in judetul Calarasi – despagubiri pentru 28 exploatatii dintr-un total de 193 de exploatatii in valoare de 164.220 de lei.

Prezenta virusului pestei porcine africane in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

ANSVSA precizeaza ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, luni, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, intitulat „Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economica a Romaniei”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole