Daea: Din 16 octombrie platim subventiile pentru anul agricol 2017-2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Plata primelor subventii pentru agricultura, pentru anul agricol 2017 – 2018, vor fi facute incepand cu data de 16 octombrie, valoarea totala a sumelor alocate ridicandu-se la 2,7 miliarde de euro, a anuntat duminica ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la targul de toamna ”Sarbatoarea Turcanei” din satul Costesti, judetul Hunedoara, informeaza AGERPRES.

„Avem data de 16 octombrie, toti fermierii o asteapta pentru ca va fi prima zi cand vor incepe sa apara subventiile pentru anul agricol 2017-2018 (…). In aceasta iarna incepem sa dam subventiile si pentru zootehnie. Este un efort formidabil pentru tara, pentru ca acest efort se comensureaza intr-o suma de 2,7 miliarde euro pe care trebuie sa-i dea intai tara si apoi sa-i ia de la Uniunea Europeana. Toti acesti bani, pentru subventiile din aceasta toamna, pentru continuarea subventiilor regulare sunt in bugetul Ministerului Agriculturii, prin decizia Guvernului”, a declarat ministrul Agriculturii.

Referindu-se la programele de sprijin pentru crescatorii de ovine, ministrul Petre Daea a spus ca acestia vor beneficia, de anul viitor, de un ajutor de un leu pe kilogramul de lana vanduta prin centrele de colectare, in program fiind inscrisi deja peste 32.000 de oieri din toata tara.

„Am dat drumul la programul de sprijin pentru crescatorii de ovine pornind de la faptul ca pana acum o mare cantitate de lana, peste 70%, fie ca se abandona pe camp, fie ca i se dadea foc. (…) In programul de guvernare am stabilit o forma de sprijin prin stimularea vanzarii lanii, este o hotarare de guvern.

Este un program care a inceput sa functioneze. La aceasta data sunt peste 32.000 de oieri care s-au inscris in acest program ca sa primeasca, atunci cand se valorifica lana, un leu pe kilogram, in asa fel incat sa putem colecta intreaga lana care exista in Romania si care este o resursa extraordinar de importanta”, a aratat ministrul Agriculturii.

In context, el a explicat ca in tara vor fi opt centre regionale de colectare a lanii, adaugand ca unul functioneaza deja, in judetul Bistrita-Nasaud, cu o tehnologie care permite impachetarea si valorificarea acestei materii prime.
De altfel, problema lanii a fost ridicata de mai multi crescatori de oi turcane din judetele Hunedoara si Alba, prezenti la Costesti, oamenii afirmand ca detin lana in depozite si de cate doi ani. Oamenii au spus ca pentru tunsul unei oi trebuie sa plateasca 3 lei, in timp ce kilogramul de lana pe piata abia daca ajunge la 50 de bani.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2