Daea: Imi doresc ca Romania sa fie parte a schimbarii si sa figureze pe harta bioeconomiei

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Provocarile pentru cercetarea si inovarea in agricultura si bioeconomie in Europa Centrala si de Est, precum si deficientele in ceea ce priveste punerea in aplicare a inovatiilor in agricultura durabila au fost printre temele principale dezbatute in cadrul Conferintei la nivel inalt privind privind cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia, informeaza AGERPRES.

Evenimentul a fost organizat vineri, la Palatul Parlamentului, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Prezent la conferinta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat ca reuniunea de la Bucuresti este un bun prilej de a oferi o imagine de ansamblu asupra oportunitatilor si perspectivelor economice viitoare, a cooperarii, dezvoltand recomandari politice pragmatice.

‘Imi doresc ca Romania sa fie parte a schimbarii si sa figureze pe harta bioeconomiei, gratie proiectelor de cercetare si inovare de care am putea beneficia’, a declarat ministrul Agriculturii. Acesta a subliniat ca “dezideratul tarii noastre este acela de a avea o viziune guvernamentala care sa intruneasca un consens si sa fundamenteze o strategie nationala pentru stimularea dezvoltarii bioeconomiei in directia dorita”, se mentioneaza inr-un comunicat MADR remis sambata AGERPRES.

In acest context, Ministerul Agriculturii sustine domeniul bioeconomiei si al cercetarii/inovarii prin imbunatatirea vizibilitatii, la nivel national, prin organizarea de evenimente pe aceasta tema si prin consolidarea rolului de vector al schimbarii, la nivel international, aderand la initiativa BIOEAST, care contribuie la dezvoltarea Spatiului European de Cercetare in sectoarele bioeconomiei (in special in agricultura).

De asemenea, strategia pentru cercetare-dezvoltare- inovare in domeniul agroalimentar pe termen mediu si lung 2014 – 2020/2020 – 2030 a MADR, are ca obiectiv strategic principal, in domeniul bioeconomiei, evaluarea fezabilitatii pe termen mediu si lung a potentialului bio-economic national pentru producerea de bioresurse non-alimentare sub impactul schimbarilor climatice.

Potrivit MADR, Comisia Europeana propune o contributie mai puternica in domeniul bioeconomiei in noua PAC 2021-2027. Astfel, prin eforturile celor doi comisari europeni, Carlos Moedas si Phil Hogan, Comisia Europeana face pasi concreti catre sustinerea bioeconomiei prin bugetarea consistenta a programului de cercetare si inovare Orizont 2020, incluzand si acest domeniu.

Nu in ultimul rand, ministrul Daea a adaugat ca bioeconomia este vazuta ca o modalitate de a inchide lanturile valorice specifice economiei bazate pe bioresurse. In acest sens, la nivelul Ministerului Agriculturii se va derula un proiect cu sprijinul Academiei Romane care vizeaza consolidarea capacitatii administrative de a gestiona politici publice in sectorul bioeconomiei si dezvoltarea de competente pentru angajatii din administratia agricola centrala si locala.

Obiectivul conferintei privind privind cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia a fost acela de a intruni experti, cercetatori si profesori cu reputatie internationala care au schimbat idei, au impartasit din experienta lor si totodata au facut recomandari, oferind solutii practice in domeniul cercetarii agricole si a bioeconomiei.

Potrivit comunicatului MADR, prima sesiune de dezbatere din cadrul conferintei s-a axat pe deficientele in punerea in aplicare a inovatiilor in agricultura durabila: imbunatatirea AKIS (Sistemul de cunostinte si inovare in agricultura), a doua sesiune a vizat bioeconomia ca vehicul pentru dezvoltarea rurala, a treia sesiune s-a referit la subiectul provocarilor pentru cercetarea si inovarea in agricultura si bioeconomie in Europa Centrala si de Est, iar in cadrul ultimei sesiuni au fost discutate aspecte privind strategiile pentru dezvoltarea bioeconomiei.

La conferinta au luat parte alaturi de Petre Daea, ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat in cadrul MADR si Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat al MADR, precum si directori generali si experti ai Ministerului, dar si din agentiile din subordine.

De asemenea, au fost prezenti factori de decizie in domeniul cercetarii din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI si DG Cercetare si Inovare), reprezentanti ai organizatiei internationale a fermierilor COPA-COGECA, cadre universitare, personalitati din mediul academic si al cercetarii agronomice din Romania si din strainatate, antreprenori din sectoare bazate pe bioresurse, experti in domeniul consultantei agricole.

Reclame home 1
Data curenta: ’21/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *