Daea: Instalatiile antigrindina au functionat, dar rachetele nu au putut stopa fenomenul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma ca aproximativ 50 de hectare dintr-o plantatie viticola din zona Urlati, judetul Prahova, au fost afectate in diferite grade de fenomenele meteo extreme, si, cu toate ca sistemul antigrindina a fost pus in functiune, rachetele lansate nu au putut stopa „prapadul” din aceasta zona, informeaza AGERPRES.

„Sunt la Urlati, intr-o plantatie viticola care are aproximativ 100 de hectare, iar jumatate este afectata in diferite grade, de la 50% in sus. Am vazut lastarii care au fost spulberati in contactul cu grindina, ploaia si cu vantul evident. Specialistii au stabilit la fata locului sa intre la tratamente cu substante cuprice pentru a cicatriza ranile prin dezlipirea lastarilor de corzi. Se urmareste vegetatia si vom vedea in continuare care este efectiv gradul de afectare. Plantatia nu este in pericol. Este in pericol productia anului acesta”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Petre Daea.

El a precizat ca sistemul antigrindina a functionat marti, 30 aprilie, fiind lansate 16 rachete la nivel national pentru protectia culturilor, dar fenomenul meteo extrem s-a produs la o inaltime mult mai mare decat ar putea actiona rachetele antigrindina.

„Instalatiile de antigrindina au functionat ieri (marti, 30 aprilie n.r.). S-au lansat 16 rachete, dar, din nefericire, nu au putut stopa fenomenul, intrucat formatiunea aceasta, norul respectiv care a declansat acest prapad, s-a format undeva la 11.000 metri inaltime, asa spun specialistii, iar rachetele actioneaza pana la 8.000 de metri. Este prima data cand se inregistreaza un asemenea fenomen. Este pentru prima data in Romania cand bate grindina inainte de 1 mai. Noi am fost pregatiti incepand cu data de 15 aprilie, am activat centrul de comanda, s-au activat punctele de lansare, s-au lansat rachete din toate punctele de comanda, iar efectul a fost acesta, cand natura este mai puternica decat stiinta noastra si decat posibilitatile noastre de interventie. In Vrancea au fost lansate trei, dar acolo s-a rezolvat. Aici nu s-au rezolvat, la Prahova, pentru ca au fost pe aceeasi directie cu tornada”, a explicat ministrul Agriculturii.

Intrebat cum comenteaza postarea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, care acuza ca nu s-a intervenit eficient cu rachete antigrindina, seful MADR a raspuns: „Eu nu comentez ce spune doamna vicepremier. Eu am spus ce am gasit la fata locului ieri, azi-noapte, astazi. Acum sunt la fata locului”.

In ceea ce priveste starea culturilor agricole, Daea a adaugat ca este posibil ca in anumite zone sa fie afectate, dar deocamdata nu poate oferi informatii deoarece se efectueaza verificari in teritoriu.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a postat marti pe Facebook un mesaj in care cerea public demiterea celor care nu au intervenit eficient cu rachete antigrindina, in conditiile in care avertizarea meteo, Cod portocaliu, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie „a fost data din timp”.

„Astazi, in zona Dealu Mare, grindina a facut prapad. Plantatii intregi de vita-de-vie si culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafete mari. Ploaia torentiala si grindina au blocat traficul rutier si suvoaiele de apa au patruns in curti si case…

De ce nu s-a intervenit, eficient, cu rachete antigrindina? M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de catre ANM. Cer public demiterea imediata a celor care nu si-au respectat atributiile de serviciu!”, scria Gavrilescu pe reteaua de socializare.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis marti dupa-amiaza o atentionare Cod portocaliu de grindina, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si averse torentiale pentru mai multe localitati din judetele Buzau, Prahova, Ialomita, dar si Calarasi, unde s-a produs, de altfel, si o tornada.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole