Daea: Intram intr-o alta etapa, din 2021, de marire a suprafetelor care vor putea fi irigate, pana la un milion de hectare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Din anul 2021 vom intra intr-o alta etapa de marire a suprafetelor agricole care vor putea fi irigate, pana la un milion de hectare, in zone unde exista posibilitatea de acumulare a apei din precipitatii, a declarat, duminica, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, informeaza AGERPRES.

„Programul nostru prevede pe termen lung, incepand din 2021, sa intram in alte etape de marire a suprafetelor respective, pana la un milion de hectare, si ele vizeaza si aceste zone, aceste bazine hidrografice unde ai posibilitatea sa acumulezi apa din precipitatii prin baraje usor de facut si sa dirijam aceasta apa pe terenurile agricole. Am fost la Arad zilele acestea si este acolo Canalul Morilor, o lucrare extraordinar de importanta. Dupa 42 de ani acolo lucreaza excavatorul romanesc.

Este o lucrare extraordinara care pleaca din Cris si merge 91 de kilometri, se varsa tot in Cris. Este un canal cu dubla functionalitate pentru a elimina apele in exces, pentru desecare, dar si pentru a asigura atunci cand vremea este potrivnica si nevoia de apa il impinge pe fermier sa irige. Este acolo un lant de mori, au fost create acolo 13 mori. In 1830 acest canal a fost facut cu lopata, cu tarnacopul, cu spatele, cu targa. (…) Mai sunt cativa ani si facem 200 de ani de cand este canalul respectiv. Acum, acolo, se lucreaza. De asemenea la Paulesti, sistemul de irigatii. Peste tot in tara lucrarile sunt deschise ca urmare a acestui efort extraordinar din punct de vedere al alocarii banilor si al deciziei pentru ca aici, ca sa faci, trebuie sa vrei”, a precizat la postul public de televiziune ministrul Agriculturii.

De asemenea, seful MADR a oferit un exemplu in privinta productiei de porumb in momentul in care intervine sistemul de irigatii.

„Romania cultiva in jur de 2,5 milioane hectare cu porumb. Un milion de hectare cu porumb va intra obligatoriu prin succesiunea culturilor in asolamentul respectiv. Un milion de hectare, la o productie de 16 tone la hectar, realizeaza 16 milioane de tone. De diferenta pana 2,5 milioane de hectare, se obtin 5 tone (media/hectar n.r.) in neirigat. Inseamna din capul locului 23 de milioane de tone de porumb. Iata de ce spune tot timpul ca merita sa facem aceste investitii, iar Romania nu va putea parasi acest loc de frunte in UE pentru ca se afla pe un drum bun si se lucreaza intens in aceasta directie”, a spus Daea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2