Daea: Merita sa facem efortul, indiferent cat este de mare, de a repune sistemul de irigatii in tara

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, la Titu, judetul Dambovita, ca e preocupat de realizarea sistemului de irigatii, sustinand ca merita tot efortul, indiferent cat e de mare, informeaza AGERPRES.

”Merita in Romania sa facem efortul, indiferent cat este de mare, pentru a repune sistemul de irigatii in tara. La ora actuala avem pregatit pentru 1,2 milioane de hectare intr-un an de zile. Anul acesta va merge apa de 2.000 de km de canal, apa gratuit, ca am dat bani pentru apa gratuita, ati vazut programul de guvernare. Ce s-a zis, se respecta”, a precizat Daea, la o intalnire cu producatorii din zona Titu.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca in scurt timp vor fi gata si actele normative necesare.

”Ne-am dus la Uniunea Europeana si am zis stop cadru, avem 431 de milioane pentru asociatii, pentru organizatii. Le avem pentru a da drumul pe Masura 215? Da. Am facut modificarea ca sa puteti sa luati pana la 30% si instalatii. Al doilea lucru, nu vom da drumul la aceasta masura acum, la 4.3, pana nu facem modificarea in lege, unde sa ne permita sa dai si acolo unde nu e pamantul intabulat, pentru ca sunt organizatii unde oamenii vor sa irige. In doua saptamani iese legea cu modificarile respective, ca prin ordin al ministrului (…) sa dam drumul la sistem, sa fie pus in opera. Asta e cea mai mare investitie a tarii si este obiectivul de care Guvernul se ocupa, iar eu nu am astampar din acest punct de vedere”, a afirmat Daea.

Ministrul a spus ca pana acum s-au pus in functiune 26 de sisteme de irigatii, nefunctionale dupa 1989.

”Pana acum am dat drumul si dam pana in data de 30 mai la 26 de sisteme care nu au vazut apa dupa 1989. Cum? Cum putem noi. Am fost la Manoleasa la Botosani, merge. Era tot canalul una cu pamantul, 7,5 km. Cand am inceput sa sapam am dat de dale. Hai sa avem grija de ele, am inceput sa excavam, sa curatam sectiunea de scurgere a canalului, cand ne-am dus la motopompe, la statii, bombardament daca dadea, mai lasa ceva din ele.

Au furat tot! Am intrat, mi-am dat drumul pe 15 metri in jos pe scara, sa cobor acolo, un om, tot de varsta mea, dupa mine. Presa ne cauta ca am disparut dintre ei. Si noi eram unde trebuia. L-am intrebat pe omul acela: mata stii sa o pui in functiune? ‘Domnu’ ministru, stiu, ca eu am lucrat aici’. Pe 10 iunie ne-am apucat, pe 30 iunie am terminat-o, i-am facut si probele. Am gasit un loc unde era sparta, pe 30 iulie era gata, oamenii plangeau de bucurie”, a mai relatat ministrul Petre Daea.

Reclame home 1
Data curenta: ’22/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *