Daea vrea sa stearga datoriile statiunilor de cercetare prin hotarari de Guvern, pana la finele anului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Datoriile statiunilor de cercetare ar putea fi sterse pana la finele anului, prin hotarari de Guvern, astfel incat activitatea de cercetare din sectorul agricol sa se poate dezvolta, a declarat, luni, ministrul de resort, Petre Daea, prezent la un eveniment pe tema problemelor in horticultura, informeaza AGERPRES.

El a fost intrebat de jurnalisti care sunt planurile ministerului privind stergerea datoriilor institutelor de cercetare din acest sector.

“In acest an ne-am propus sa rezolvam toate problemele pe care le avem la statiunile de cercetare, in asa fel incat, prin hotarare de Guvern, sa le curatim (de datorii — n.r.) si sa le dam o sansa meritata si obligatorie, astfel incat activitatea de cercetare in Romania sa se imbunatateasca.

Din fericire, am reusit sa dam drumul la 17 hotarari de Guvern care au vazut lumina tiparului la Monitorul Oficial. Sunt in lucru, in avizare, 13 si alte 19 care au avut mici observatii si speram ca, pana la sfarsitul anului — eu imi propusesem pana la 1 noiembrie sa fac acest lucru, din nefericire nu am reusit — dar pana la sfarsitul anului sa scoatem toate hotararile de Guvern, astfel incat sa dam un cadru juridic clar, limpede, pentru statiuni, pentru a intra in directie dreapta pe culoarul acesta al cercetarii”, a afirmat ministrul.

Daea a sustinut ca dezvoltarea sectorului de cercetare este esentiala, in contextul schimbarilor climatice.

El a adaugat ca, anul viitor, programul de irigatii va fi obiectivul principal de investitii al Ministerului Agriculturii.

“Anul viitor vom continua proiectele pe care le-am inceput. Avem un program de guvernare bine stabilit, cu obiective foarte clare, cu termene, cu responsabilitati, cu sume pe care le-am prins in schita de buget pentru 2018. Vom continua cu programul de irigatii, care este primul obiectiv de investitii al tarii in atentia noastra, cu combaterea grindinei, cu programul de tomate, cu programul la suine, cu programul in avicultura, cu programul lanii, ca tot este de actualitate si mereu ma cronometrati pe culoarul asta, parca n-ar mai fi si alte culoare pe care sa alergam impreuna”, a spus Daea.

Ministrul a mai anuntat ca urmareste acordarea de sume importante pentru zona montana, in asa fel incat sa fie valorificate resursele de la munte.

In luna mai, Serban Valeca, ministrul Cercetarii si Inovarii, declara ca toate structurile de cercetare agricola au datorii foarte mari si numarul cercetatorilor s-a diminuat foarte mult, revitalizarea acestui domeniu fiind o prioritate pentru actuale guvernare.

“Problema de fond este ca tot domeniul cercetarii a fost in mare suferinta, dar un domeniu este in cea mai mare suferinta, si anume cercetarea agricola. Practic, toate institutele si (…) statiunile de cercetare (…) le-am gasit cu datorii foarte mari la bugetul de stat si la terti. Totodata, un raport al Curtii de Conturi, pe care l-am primit in urma cu doua saptamani, contine si analiza personalului din cercetarea agricola. Din nefericire, au ramas, nu ca angajati, ci ca cercetatori, cei care pot derula programe, sub 600 in toata Romania, situatia este groaznica”, a declarat Valeca.

Ministrul a adaugat ca, potrivit unor estimari, la nivel national mai sunt in total aproximativ 9.000 de cercetatori in toate domeniile, fiind avute in vedere masuri pentru incurajarea atragerii de personal catre cercetare.

“Prin politicile pe care le vom dezvolta, un vector important va fi un sistem de bonificatii pentru cei care executa programe si angajeaza personal in cercetare. Vor primi la competitiile de programe puncte suplimentare cei care vor angaja cercetatori pe o perioada de minimum cinci ani, astfel incat, daca doi sau trei ani dureaza programul finantat de minister, cel care ramane in domeniu sa mai stea cel putin doi ani in plus”, a precizat Serban Valeca.

El a sustinut ca cercetarea agricola va beneficia de cea mai importanta sustinere financiara, alaturi de marile proiecte internationale in care este implicata Romania.

“Am obtinut de la bugetul de stat o suplimentare cu aproape 30% a bugetului, deci o finantare suplimentara, iar eforturile se vor distribui cu preponderenta catre (…) cercetarea agricola si pe cei trei mari piloni (…), adica laserul de la Magurele, Danubius-RI, un proiect pe care il gestioneaza Romania si sunt alte cinci tari implicate, si proiectul Alfred de la Mioveni (…). Deci, vor fi trei piloni aflati in diverse stadii, in jurul carora se vor dezvolta clustere, adica parcuri stiintifice si tehnologice”, a mai spus ministrul Cercetarii si Inovarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *