Danca: Sporul pentru conditii vatamatoare si periculoase va fi 25% din salariul de baza minim brut pe tara

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a declarat, miercuri, ca sporul pentru conditii vatamatoare si periculoase va fi acelasi pentru toti angajatii din sistemul public si va reprezenta 25% din salariul de baza minim brut pe tara, informeaza AGERPRES.

“O alta serie de prevederi au fost incluse in proiectul de lege privind modificarea OUG 114 si pentru completarea si modificarea unor acte normative ca urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. Regimul detasarilor a fost reglementat prin acest proiect de lege, astfel incat nu vor mai fi permise detasarile din sectorul privat in institutiile publice. Detasarile se vor putea face doar cu personal angajat in institutii si autoritati publice. De asemenea, a fost regandit modul de alocare a sporului pentru conditii periculoase si conditii vatamatoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de baza minim brut pe tara”, a spus Danca intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, argumentul care a stat la baza acestei prevederi are in vedere “eliminarea discriminarilor produse in mod artificial intre diferite categorii de angajati expusi in aceeasi masura conditiilor de munca periculoase sau vatamatoare”.

“In aceleasi conditii de munca periculoase sau vatamatoare angajatii trebuie sa beneficieze de acelasi spor care are o raportare la salariul minim brut pe tara, nu se mai raporteaza la cuantumul salariului de baza al angajatului, ci este un procent fix din salariul minim brut pe tara”, a spus Danca intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a adaugat ca o alta masura din acest proiect este inghetarea in 2020, la nivelul aferent lunii decembrie 2019, a indemnizatiilor pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate.

“Indemnizatia de hrana si indemnizatia de merit se pastreaza la nivelul anului 2019. Beneficiarii dreptului de pensie pentru limita de varsta sau pentru pensie anticipata, atat din sistemul public de pensii, cat si din alte sisteme reglementate prin legi specifice, nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate in cadrul institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare al autoritatilor si institutiilor publice in care sunt angajati cu contract de munca. Prevederile legate de cumulul pensiilor cu salariul nu se aplica pentru persoanele care au durata mandatului stabilita prin Constitutie”, a explicat Danca.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *