Dancila: Legea achizitiilor publice si Legea parteneriatului public-privat, printre prioritatile Guvernului in trimestrul al doilea

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Prim-ministrul Viorica Dancila a enumerat, luni seara, printre prioritatile Guvernului pentru trimestrul al doilea al acestui an, Legea achizitiilor publice, Legea parteneriatului public-privat, infiintarea Casei de Comert a Romaniei, instituirea schemei de ajutor de stat privind acordarea de imprumuturi de 40.000 de lei, fara dobanda, pentru tineri, precum si instituirea programului pentru persoanele cu dizabilitati, informeaza AGERPRES.

“Dintre masurile pentru trimestrul doi, importante pentru noi sunt Legea achizitiilor publice, Legea parteneriatului public-privat – pentru ca acestea vor fi cele care ne vor ajuta in a avea cat mai multe investitii in Romania. Sunt legi foarte grele, dar foarte necesare si sa stiti ca sunt legi cerute de autoritatile locale. Am avut intalniri cu autoritatile locale. Toti ne spuneau: ‘Schimbati legea achizitiilor publice’. Avem foarte multe bariere in calea dezvoltarii comunitatilor locale, pentru ca fiecare primar a venit in fata cetatenilor cu un program de guvernare propriu pentru comunitatea respectiva. Daca nu se modifica Legea achizitiilor publice, multi nu se pot incadra in acest program (…) pentru ca exista aceasta metoda: contestatii peste contestatii, care dureaza foarte mult timp”, a declarat Dancila, la Romania Tv.

Ea a precizat ca o alta masura pe care Guvernul si-o propune pentru trimestrul al doilea vizeaza Casa de Comert, mentionand ca, intr-o prima etapa, aceasta va viza produsele agro-alimentare, proiectul fiind extins ulterior si in alte domenii.

“In cadrul Casei de Comert – sa luam ca exemplu graul – va fi colectat pe parcursul intregului an la acelasi pret, astfel incat in momentul in care avem o cerinta de grau, sa zicem intr-o alta tara, noi deja avem cantitatile necesare pentru a putea furniza aceasta cantitate de grau. Mai mult, pe langa Casa de Comert vom avem nu numai spatii pentru depozitare, silozuri, vom avea si unitati de prelucrare, astfel incat sa nu dam intotdeauna numai materia prima, ci sa avem si produsul finit. Sa nu dam numai graul, sa putem sa dam si produse de patiserie”, a precizat ea.

Printre prioritatile Guvernului, Dancila a mentionat si un act normativ pentru instituirea schemei de ajutor de stat privind acordarea de imprumuturi de 40.000 de lei, fara dobanda, pentru tineri.

“(Imprumutul poate fi pentru n.r.) o mica afacere. Poate sa isi ia si un calculator. Poate sa dea avansul pentru o locuinta…Orice, dar sa ajutam tinerii ca sa aiba un start atunci cand pornesc in viata”, a explicat ea.

Totodata, a facut referire si la instituirea programului pentru persoanele cu dizabilitati, subliniind ca, in urma discutiilor cu reprezentantii asociatiilor din domeniu, au fost identificate 47 de probleme.

“Trebuie sa dam o sansa si copiilor, si adultilor cu dizabilitati. Pe langa finantare, trebuie sa le dam ocazia sa se integreze in societate. Sunt copii care sunt foarte inteligenti, sunt copii care au foarte bune abilitati. Trebuie sa ii lasam sa isi puna practica aceste abilitati, cunostinte, sa ii lasam sa invete o meserie”, a spus ea.

Dancila a mai precizat ca in trimestrul al doilea vor trebui finalizate studiile de cercetare sociologica, pentru identificarea solutiilor la problemele din sistemul de sanatate. In baza acestor cercetari, pana la finele anului va fi realizat proiectul Legii sanatatii.

In ce priveste domeniul educatiei, Dancila a vorbit despre un rol mai important acordat invatamantului dual, dar si despre sustinerea, prin burse si locuri in camine, a elevilor care termina liceul in mediul rural si intra la facultate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *