Dancila: Un obiectiv al Guvernului este de a reduce decalajele dintre urban si rural cu 15% pana in 2020

PNL

Premierul Viorica Dancila a declarat ca unul din obiectivele Guvernului este acela de a reduce decalajele dintre mediul urban si mediul rural cu cel putin 15% pana in 2020, informeaza AGERPRES.

“(…)Unul din principalele mele obiective, conform programului de guvernare, este acela de a reduce decalajele dintre mediul urban si mediul rural cu cel putin 15% pana in 2020. Stiu ca nu este timp pentru felicitari si, din acest motiv, astazi, am venit insotita de o echipa de ministri pentru a prelua din dialogul cu dumneavoastra problemele pe care le intampinati. Misiunea mea, asa cum am afirmat in plenul Parlamentului, cand guvernul pe care il conduc a primit votul de investitura, este ca in 2020 Romania sa urce in prima jumatate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeana, astfel incat tinerii sa nu mai plece din Romania, iar cei care deja au plecat sa isi doreasca sa se intoarca acasa”, a declarat luni Viorica Dancila in discursul sustinut la Adunarea generala a Asociatiei Comunelor din Romania.

Premierul a mentionat ca pentru realizarea obiectivului are in vedere trei directii principale: cresterea investitiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea cresterii veniturilor populatiei, reformarea administratiei si reducerea birocratiei.

“Guvernul PSD – ALDE a reusit in anul 2017 sa initieze si sa finalizeze a doua etapa a celui mai important program destinat infrastructurii publice de la nivelul autoritatilor locale, PNDL 2, cu suma de 30 de miliarde lei. Viabilitatea programului PNDL 1, introdus de Ministerul Dezvoltarii de la acea vreme, de domnul Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat si de aceea vorbim de PNDL 2 ca despre un program de care depind sansele de dezvoltare a multor comunitati.

Peste 80% din finantarea atat din PNDL 1, cat si din PNDL 2 este indreptata catre comune, pentru ca am vrut sa demonstram ca modernizarea satului romanesc nu mai reprezinta o fraza la nivel declarativ, ci o masura concreta si pusa in practica. Astfel, in anul 2017 au fost emise pentru PDNL 2 ordinele de finantare a peste 6.800 de obiective, in valoare de aproximativ 30 miliarde lei, din care la nivelul comunelor sunt 5.431 obiective, in valoare de aproximativ 20,6 miliarde de lei”, a spus Viorica Dancila.

In context, ea s-a referit si la fondurile europene alocate pentru dezvoltarea rurala.

“In actualul exercitiu financiar, PNDR a alocat 8,1 miliarde euro, din care am reusit sa atragem pana in prezent 2,7 miliarde euro, reprezentand 32% din total”, a spus Dancila.

Premierul a mentionat ca o alta prioritate a mandatului sau “corelarea surselor de finantare concomitent cu masurile de crestere a autonomiei financiare a autoritatilor locale”.

“Avand experienta de fost consilier local, dar si de consilier judetean, sunt familiarizata cu activitatea administratiilor locale si de aceea am inteles si nemultumirea UAT-urilor cu privire la regulile impuse in anul 2018, in special cele referitoare la luarea in calcul la stabilirea sumelor defalcate a excedentului bugetar inregistrat la 31.12.2016. Impreuna cu viceprim-ministrul Paul Stanescu si cu ministrul Eugen Teodorovici voi urmari implementarea masurilor inscrise in Legea bugetului pe anul 2018, respectiv regularizarea sumelor de echilibrare pentru fiecare UAT, in conformitate cu executia bugetara de la 31.12.2017. Altfel spus, ne vom asigura ca veniturile anului 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. Mai mult, in perioada urmatoare vom introduce posibilitatea utilizarii excedentului bugetar si pentru finantarea cheltuielilor de personal – plata arieratelor, a corectiilor financiare sau a sentintelor judecatoresti definitive”, a declarat premierul.

Pe de alta parte, Dancila a adresat rugamintea primarilor de comune sa trateze cu responsabilitate cheltuirea bugetelor avute la dispozitie.

“Dupa cum bine stiti, Legea salarizarii unitare, Legea 153/2017, a permis autoritatilor locale sa-si stabileasca salariile, in baza unui regulament adoptat de Consiliul Local, singura limita impusa fiind ca niciun salariu al unui functionar public sa nu depaseasca nivelul salariului viceprimarului. In acelasi timp, stim cu totii ca legea responsabilitatii fiscale impune incadrarea in limitele bugetare. Consider, asadar, ca fiecare trebuie sa actioneze cu responsabilitate si in acest sens cheltuielile de personal trebuie sa fie incadrate in limitele generate de capacitatea proprie a fiecarei colectivitati de a le finanta”, a mai declarat premierul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2