Daniel Constantin: Va fi un proces de reorganizare la APIA

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu exclude schimbarea conducerii centrale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) printr-o reorganizare a institutiei, in urma scandalului de frauda cu fonduri europene in care este suspectat ca ar fi implicat si directorul general al APIA, Dorel Benu, informeaza Agerpres.

Daniel Constantin a precizat, insa, ca acest lucru nu poate avea loc “pana cand instanta nu va decide intr-un sens sau altul”.

“Va fi un proces de reorganizare la APIA, asa cum este derulat si la APDRP. Vom vedea in ce masura vom reorganiza si ce se va intampla, dar pana cand nu vom avea o decizie a instantei nu putem decide intr-un sens sau altul. Important este sa vedem care sunt fraudele acolo, daca ele exista si sa vedem ce hotarasc judecatorii, pentru ca probabil astazi (joi n.r.) se vor pronunta cu privire la cei care sunt pe plan local si in conducerea centrala a APIA. Eu nu as vrea sa cred ca totusi cei din conducerea centrala a APIA au fost implicati intr-o retea. Nu as vrea sa cred ca la varf exista cineva care sa protejeze cea mai mica frauda in gestionarea fondurilor europene. Pana cand nu se va lua o decizie, functioneaza prezumtia de nevinovatie”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, la expozitia Agriplanta 2014, intrebat daca va schimba conducerea APIA.

In ceea ce priveste suspendarea din functie pe perioada cercetarilor a sefului APIA, Constantin a afirmat ca va proceda in conformitate cu legea functionarului public, respectiv “exact cum spune legea dupa ce va decide instanta”.

Pe de alta parte, Daniel Constantin regreta problema de imagine in care este implicata Agentia de Plati in conditiile in care institutia a fost fruntasa in atragerea de fonduri europene in anul 2013, cu aproape 1,5 miliarde de euro.

“Este pacat pentru ca este agentia care a ajutat cel mai mult fermierii anul trecut, dar si in primavara. Este prima data din 2007 cand reusim sa platim la timp in agricultura. Imi pare rau si pentru cei 5.000 de angajati de la APIA pentru ca institutia a atras anul trecut si anul acesta cele mai multe fonduri europene dintre toate institutiile din Romania, aproape 1,5 miliarde de euro numai in 2013, si din pacate are acum astfel de probleme de imagine. Eu fac un apel la toti cei care lucreaza la centrele judetene ale APIA sa fie foarte atenti in gestionarea fondurilor europene. Ele trebuie gestionate cu atentiei fara niciun fel de scapare”, a adaugat ministrul Agriculturii.

De asemenea, seful MADR a afirmat ca inainte cu doua zile de declansarea anchetei DNA, a cerut Corpului de Control al ministerului un audit intern la APIA centrala si centrul local de la Suceava in baza unor informatii pe care le-a primit din mai multe judete.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *