Date INS: Rata de deprivare materiala a ajuns la 23,8%, in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rata de deprivare materiala severa a ajuns la 23,8%, in 2016, in scadere fata de 2013 cu 6 puncte procentuale, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.

„Lipsa acuta a resurselor financiare face ca unele persoane sa nu isi poata permite detinerea unor bunuri, efectuarea unor plati sau consumul unor produse care, in stadiul actual de dezvoltare economico-sociala, reprezinta un minimum de elemente necesare unui trai decent.

Fata de anul 2013, rata de deprivare materiala severa a scazut cu 6 puncte procentuale, ajungand la 23,8% din populatie in anul 2016. Numarul total al persoanelor afectate de deprivarea materiala severa a fost in anul 2016 de 4,707 milioane persoane, din care 48,9% barbati si 51,1% femei, proportii apropiate de anul precedent”, informeaza INS.

Deprivarea materiala severa afecteaza cu intensitate diferita populatia in functie de grupa de varsta si veniturile gospodariei.

„In anul 2016 incidenta deprivarii materiale severe este mai ridicata in principal la copiii in varsta de pana la 18 ani (30,2%) si la tinerii de 18-24 ani (26,9%). Fata de inceputul perioade analizate, in anul 2016 s-au remarcat scaderi importante ale ponderilor persoanelor deprivate material sever la grupele de varsta de sub 18 ani si la cea de 18-24 ani, reduceri cu 6,2 si respectiv 5,4 puncte procentuale”, conform sursei citate.

Deprivarea materiala severa este inegal distribuita si in profil regional.

„In anul 2016 incidenta cea mai ridicata a deprivarii materiale severe s-a inregistrat in regiunea Sud-Est cu 12,3 puncte procentuale mai mult fata de regiunea Nord-Vest si cu 11,6 puncte procentuale mai ridicata daca ne raportam la regiunea Centru. Analiza evolutiei deprivarii materiale severe, in profil regional, in perioada analizata evidentiaza faptul ca, fata de inceputul perioadei (anul 2013) scaderi ale deprivarii materiale severe s-au simtit in majoritatea regiunilor, cea mai mare fiind inregistrata in regiunea Nord-Est (10,7 puncte procentuale), urmata indeaproape de regiunile Centru si Sud-Est, cu 8,9 si respectiv 8,8 puncte procentuale”, informeaza INS.

Conform INS, starea de deprivare materiala din punct de vedere economic ar putea fi considerata forma cea mai greu suportabila, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vietii in gospodarie.

Lipsa posibilitatilor financiare face ca unele persoane sa nu poata sustine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de baza, de intretinerea corespunzatoare a locuintei, de achitarea unor obligatii si plati curente, de asigurarea unor conditii de odihna si refacere in afara cadrului gospodariei, dar si de acoperirea unor necesitati financiare aparute in mod neasteptat si care greveaza suplimentar bugetul propriu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2