DATE OFICIALE – 14 firme din Maramureș și-au pierdut dreptul de a tăia pădurile

Acum cateva zile, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a fost publicată Hotărârea nr. 4 a Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră. Potrivit listei, din anul 2019, și-au pierdut certificatul de atestare la nivel național un număr de 164 de operatori economici (firme private, ocoale silvice de stat și private).

Cea mai mare mare parte a operatorilor economici și-au pierdut atestatele după adoptarea Ordinului 485/2020, ordin în care se precizează, printre altele, că firmele care taie ilegal și/sau distrug pădurea în alt mod, nu mai au voie să intre în pădure, interdicția ca un operator economic să obțină alt certificat de atestare după ce i-a fost retras a crescut la trei ani față de un an cat era pană atunci, o persoană care a fost asociat ori administrator într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare forestieră nu poate obține un certificat pentru altă firmă în care e asociat ori administrator, respectiv persoanele condamnate definitiv de instanță nu mai pot fi asociați în firme de exploatare forestieră.

Vă reamintim că înainte de aceste modificări, certificatele de atestare se puteau retrage doar după pronunțarea unor hotărâri judecătorești definitive ori în cazul desființării agenților economici și/sau neîndeplinirea unor proceduri birocratice.  Conform listei afișate de Ministerul Mediului, județul Suceava conduce în topul operatorilor economici rămași fără dreptul de a mai tăia păduri, cu 20 de firme și ocoale silvice. Maramureșul figurează cu 14 astfel de firme care nu mai au voie să taie păduri pană prin 2024 sau 2025.

Județul Maramureș apare cu peste 100 de operatori economici atestați (firme private si ocoale silvice) pentru activitatea de exploatare forestieră.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu