DATORI PE 20 DE ANI: ZiarMM publica lista consilierilor care au ales sa ii indatoreze pe baimareni, pana in anul 2039

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pentru ca primaria Baia Mare a ramas fara bani, dupa ce ani la rand fondurile din impozitele si taxele baimarenilor au fost spulberate pe panselute si paranghelii, primarul le-a cerut consilierilor sai sa apeleze la banci pentru a putea continua activitatea primariei. Acestia, cel mai probabil din frica sa nu isi piarda posturile negociate politic, ori avand diverse interese personale, nu au ezitat sa dea curs solicitarii primarului si au aprobat contractarea unei finantari rambursabile interne in valoare de pana la 111 milioane de lei pentru refinantarea datoriei publice locale a Municipiului Baia Mare, datorie rezultata atat din imprumuturi mai vechi, cat si din datorii ce trebuie achitate, inclusiv catre finantele publice, dupa cum rezulta din proiectul de hotarare. Asta dupa ce in decembrie 2018, aceiasi consilieri au aprobat contractarea unui alt imprumut, de 76 milioane lei, pentru finantarea unor investitii, Marincas Ioana fiind singura care s-a abtinut de la vot.

Din nou acesti alesi nu au avut nimic de intrebat si au votat la comanda o refinantare ce se intinde pe o perioada de 20 de ani. De remarcat a fost faptul ca alesii nici nu au pomenit de faptul ca proiectul ar fi trebuit prima data trimis studiului Comisiei de Buget-Finante, ce ar fi avut acces la mai multe informatii, putand astfel sa ghideze restul consilierilor spre luarea unei decizii corecte pentru oras. Alesii nu au cerut nici macar o simulare a ratelor actuale pe care sa le compare cu ratele viitoare in cazul refinantarii. Astfel ar fi putut compara cu usurinta daca initiativa este benefica sau nu pentru oras.

„Supusii” au votat, ca de obicei, in orb. Nici nu e de mirare, pentru ca sedinta a fost una „de indata”, convocata de luni pe marti. Adica pe repede inainte, sa nu existe timp pentru condica de sugestii si reclamatii. Voturile consilierilor liberali prezenti, Simion Bizau si Ioana Marincas, au fost decisive deoarece la sedinta au fost prezenti 14 consilieri, din care de la doar 10 se putea astepta un vot pozitiv de 100%,  reprezentantele PER, respectiv Daniela Bazarea si Ileana Muresan, abtinandu-se, asta dupa ce in decembrie 2018 si acestea au votat pentru contractarea imprumutului de 76 de milioane lei. Astfel, fara voturile celor doua, s-a ajuns la 12, iar PNL-isti prezenti daca s-ar fi abtinut proiectul nu ar fi trecut.

Cum proiectul de acum avea nevoie de 12 voturi ca sa treaca, PNL-istul Bizau, posibil viitor candidat pentru Primaria Baia Mare, si Ioana Marincas au inclinat balanta, votand pentru indatorarea baimarenilor.

Dar lucrurile nu se opresc aici, stati linistiti! Primarul baimarean a anuntat ca intentioneaza sa mai ia un credit, in primavara acestui an.

Va redam mai jos declaratia lui Chereches sustinuta in sedinta Consiliului Local.

Catalin Chereches, primar, presedinte Coalitia pentru Baia Mare: “Proiectul numarul 2 isi are ca logica negocierea pe care am finalizat-o cu CEC Bank pentru finantarea rambursabila pe care dumneavoastra ati aprobat-o la sfarsitul anului trecut si negocierea pe care am facut-o a fost: ROBOR la 3 luni plus o marja de 7%. Raportat la celelalte credite pe care le avem incepand cu anul 2005, cand a fost contractat un credit de la BCR in valoare de 50 milioane de lei, care avea rata a dobanzii ROBOR la 3 luni plus 2% fata de 0.7%, cat avem noi negociat astazi. Mai avem un credit la CEC Bank de 96 milioane de lei, din care au mai ramas 70 milioane de lei cu ROBOR la 6 luni, plus 2,5%, respectiv Ministerul Finantelor – 24 milioane de lei net, pentru care rata e de 6,09% (…)

Asadar aceste credite pe care Municipiul Baia Mare le are din 2005, respectiv 2013 le supunem atentiei ca sa le refinantam intr-o maniera in care am avea urmatoarele diferente: la CEC am avea o reducere de 1.635.000 de lei, la BCR o economie de 250.000 de lei pe an, iar la Ministerul Finantelor de 529.000 de lei pe an. Asta inseamna ca total, refinantand pe logica negocierilor pe care le-am facut cu CEC Bank si raportat la concluziile care se trag azi, o economie de 2.500.000 de lei pe an, o economie de 500.000 de euro la bugetul local ceea ce inseamna o suma consistenta si consider ca este oportun sa facem aceasta refinantare.”

Ceea ce a omis sa precizeze edilul sef este faptul ca un credit se stinge in acest an, altul in 2023, iar cel de-al treilea in 2028. Economia de care vorbeste primarul se va face pana la stingerea primului imprumut, 2019, dupa care, suma de 2.500.000 de lei, economisita, va fi mai mica, iar dupa stingerea celui de-al treilea credit, in 2028, nu va mai fi nicio economie si se vor plati rate pana in 2039, adica inca 11 ani de datorii. Unde e economia?

Cel mai probabil de acest aspect nu se tine cont, deoarece peste 20 de ani, la conducerea Baii Mari vor fi alti oameni, ce vor adapta bugetul dupa creditele pe care municipiul le-a cotractat pe vremea unor inconstienti, ajunsi consilieri locali pentru deosebite abilitati in slugarnicie si oportunism politic.

Mai jos va prezentam lista consilierilor locali care si-au dat acordul pentru aceasta refinantare paguboasa.

 

Pentru creditul de 76 milioane de lei, imprumut intern pentru finantarea unor investitii publice de interes local, votat in 14 decembrie 2018, si-au dat acordul urmatorii consilieri:

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. ioan

    Te uiti la aceste chipuri de criminali ai orasului si merita in sir scuipati dupa acre aruncati intr-o imensa HAZNA pentru hrana creierilor acestora fara comentarii ,,,,, iata ce fac aliantele …. porci fara precedent!!!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole