Datoria globala a urcat la nivelul record de 164.000 de miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nivelul datoriei publice si private pe plan global a urcat la nivelul record de 164.000 de miliarde de dolari, o tendinta care va face mai dificil modul in care raspund statele in cazul unei recesiuni, se arata in raportul de monitorizare fiscala semi-anual publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), transmite Bloomberg, informeaza AGERPRES.

In 2016, ultimul an pentru care FMI a furnizat cifre, datoria publica si privata pe plan mondial a urcat la 225% din PIB.

“164.000 de miliarde de dolari este un numar imens. Cand vorbim de riscurile care se ivesc la orizont, unul din ele este legat de nivelul ridicat al datoriei publice si private”, a declarat Vitor Gaspar, seful Departamentului fiscal al FMI.

Povara datoriei globale a umbrit perspectiva optimista a FMI privind evolutia economiei mondiale, care inregistreaza cel mai semnificativ avans din 2011 pana in prezent. Conform celui mai recent raport “World Economic Outlook”, publicat marti de Fondul Monetar International, cresterea economiei mondiale se va consolida de la 3,8% in 2017 la 3,9% in 2018 si in 2019, datorita proiectatei intariri a expansiunii in tarile emergente si in curs de dezvoltare si a avansului viguros in economiile dezvoltate.

Nivelul ridicat al datoriei suverane va ingreuna eforturile guvernelor de refinantare atunci cand datoria lor ajunge la scadenta, in special daca se inaspresc conditiile financiare. De asemenea, acest nivelul afecteaza si capacitatea statelor de a-si majora cheltuielile daca economiile lor intra in recesiune, ceea ce va frana cresterea, se arata in raportul Fondului Monetar International.

Statele trebuie sa adopte masuri decisive pentru a-si reconstrui rezerva financiara (buffer), astfel incat sa-si majoreze cheltuielile in perioade de criza. FMI a cerut SUA, al caror deficit bugetar ar urma sa depaseasca 1.000 de miliarde de dolari pana in 2020, “sa-si reechilibreze politica fiscala”, astfel incat sa scada pe termen mediu nivelul datoriei ca procent din PIB.

Mai mult de o treime din economiile avansate au un nivel al datoriei ca procent din PIB de peste 85%, de trei ori mai mult decat avea in anul 2000, se arata in raport. Printre economiile majore, cel mai ridicat nivel al datoriei este cel al Japoniei, de 236% din PIB, Italiei, de 132% din PIB, si SUA, de 108% din PIB.

O cincime din statele emergente si in curs de dezvoltare au un nivel al datoriei de peste 70% raportat la PIB, in special Brazilia (84% din PIB) si India (70,2%). Conform FMI, datoria Chinei s-a situat anul trecut la 47,8% din PIB.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2