Datoria mondiala a atins un nivel record de 247.000 de miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Datoria mondiala a atins un nivel record de 247.000 de miliarde de dolari in primul trimestru din 2018, in crestere cu 11,1% fata de perioada similara din 2017, conform unei analize publicate de Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Aceasta cifra include datoria totala a gospodariilor, guvernelor, sectorului financiar si companiilor din sectorul non-financiar.

In acelasi timp, IIF arata ca raportul dintre datorie si Produsul Intern Brut mondial a urcat la 318% in primele trei luni din acest an, prima crestere trimestriala care a avut loc dupa perioada iulie – septembrie 2016.

„In conditiile in care avansul economiei mondiale si-a pierdut din avant si a devenit mai divergenta, iar ratele dobanzilor in SUA cresc in mod constant, temerile privind riscul creditarii revin in prim plan, inclusiv in multe economii mature”, se arata in raportul IIF.

Din decembrie, Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat de sapte ori dobanda de politica monetara, la un interval cuprins intre 1,75% si 2,00%, si sunt estimate mai multe cresteri.

Nivelul datoriilor gospodariilor, guvernelor si companiilor din sectorul non-financiar a urcat la 186.000 de miliarde de dolari in primul trimestru din 2018, in timp ce datoriile sectorului financiar au ajuns la nivelul record de 61.000 de miliarde de dolari.

Nivelul ridicat al datoriilor in sectoarele non-financiare ar putea fi problematic, desi este putin probabil sa ne confruntam din nou cu o criza a datoriilor similara celei din ultimul deceniu, a afirmat directorul general al IIF, Hung Tran, la prezentarea raportului. Acesta a adaugat: „Pentru cei din sectorul non-financiar care iau bani cu imprumut este foarte costisitor si dificil sa refinanteze si sa imprumute mai mult pentru a-si sustine investitiile si sa stimuleze consumul, ceea ce afecteaza avansul economiei”.

Datoria tarilor emergente a crescut cu 2.500 de miliarde de dolari in primele trei luni din acest an, ajungand la nivelul record de 58.500 de miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole