Datoria publica a Frantei a depasit pentru prima data 2.000 miliarde de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Datoria publica a Frantei a urcat la nivelul record de 95,1% din PIB in trimestrul doi din 2014, depasind nivelul de 60% din PIB stabilit de UE, subliniind problemele cu care se confrunta Guvernul in gestionarea finantelor publice cu o zi inainte de prezentarea bugetului pe 2015, transmit RFI si Reuters citate de Agerpres.

In perioada aprilie-iunie 2014, datoria publica a depasit pentru prima data 2.000 de miliarde de euro, ajungand la 95,1% din PIB, de la 94% din PIB in primul trimestru al anului, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica din Franta (Insee). Datele ar putea determina Executivul sa revizuiasca in crestere estimarile privind datoria publica in 2015. Initial, autoritatile au prognozat pentru acest an o datorie publica de 95,6% din PIB si mentinerea la acest nivel anul viitor, dar analistii spun ca datoria Frantei ar putea ajunge la 100% din PIB chiar in 2015, dupa revizuirea datelor privind deficitul.

Luni, Guvernul socialist a anuntat o reducere cu 9,5 miliarde de euro a cheltuielilor cu asigurarile sociale in 2015, pentru a tine sub control deficitul din sistemul de asistenta sociala, care ar urma sa depaseasca 11,7 miliarde de euro in 2014.

Insee a confirmat recent stagnarea celei de-a doua economii europene in trimestrul doi din 2014, la fel ca in precedentele trei luni. Desi consumul, unul din motoarele de crestere, s-a redresat in perioada aprilie-mai 2014, nu a fost suficient pentru a compensa scaderea investitiilor companiilor si declinul comertului.

Deficitul bugetar al Frantei va creste in 2014 pentru prima data in ultimii cinci ani, a anuntat luna aceasta ministrul de Finante, Michel Sapin, incalcandu-si astfel promisiunea de a reduce deficitul la 3,8% din PIB anul acesta si la limita de 3% din PIB stabilita de Uniunea Europeana pentru 2015.

Rata scazuta a inflatiei si stagnarea celei de-a doua economii europene au redus veniturile colectate din taxe si sumele economisite de populatie, a explicat oficialul francez.

Anul acesta, deficitul bugetar al Frantei va urca la 4,4% din PIB, de la 4,3% din PIB anul trecut, a anuntat Michel Sapin. Franta va reusi doar in 2017 sa-si reduca deficitul la limita de 3% din PIB stabilita de UE, a afirmat ministrul francez de Finante, dupa ce, anterior, se angajase sa indeplineasca acest obiectiv pana in 2015.

Deja Franta a obtinut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului si este greu de crezut ca va mai fi extins termenul limita.

Evolutia economiei franceze in acest an a fost dezamagitoare. In iunie, Institutul National de Statistica din Franta (Insee) estima un avans al PIB de 0,7% in 2014, sub nivelul de 1% pe care se bazeaza Guvernul pentru a-si indeplini obiectivul de reducere al deficitului. Potrivit analistilor, cu un avans zero in primele sase luni si o crestere de doar 0,2% in trimestrul trei, va fi dificil de indeplinit chiar si prognoza Insee.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2