Datoria publica a Spaniei a urcat la nivelul record de 96,8% din PIB

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Datoria publica a Spaniei a atins un nou nivelul record in primul trimestru din 2014, ajungand la 96,8% din PIB, a anuntat vineri Banca Centrala a Spaniei, citata de AFP, transmite Agerpres.

Datoria publica a celei de-a patra economii a zonei euro ar urma sa depaseasca 100% din PIB anul viitor, mult peste limita de 60% din PIB stabilita de UE.

Inainte de bula imobiliara care a lovit Spania in 2008, tara avea o datorie relativ scazuta, de 36,3% din PIB in 2007, dar de atunci a urcat semnificativ ca urmare a recesiunii care s-a incheiat anul trecut.

La sfarsitul lui 2013, datoria publica a Spaniei a ajuns la 93,9% din PIB si ar urma sa urce la 99,5% din PIB anul acesta si la 101,7% din PIB anul viitor, conform estimarilor Guvernului.

Guvernul spaniol estimeaza o crestere a economiei de 1,2% in acest an, dupa un declin de 1,2% anul trecut.

Premierul Mariano Rajoy intentioneaza sa reduca taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern inaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii in 2011, Rajoy a implementat cele mai dure masuri de austeritate din ultimii 30 de ani.

Conform datelor Eurostat, in primul trimestru din 2013 PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,5% comparativ cu perioada similara din 2013.

In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2