DE ANUL VIITOR ÎN BAIA MARE – Vom plăti mai mult la apă și canal. Cat va fi tariful la apa pană în 2050

Reclame home 1
Reclame home 1

Aleșii locali au votat pentru majorarea tarifelor la apă și canalizare în ultima ședință de Consiliu Local. Asta ca un fel de cadou pe final de an pentru băimăreni. Au fost și consilieri, e drept puțini, care au spus că această creștere nu este justificată. Poate Vital trebuia să facă cumva să își reducă cheltuielile și să nu fie nevoită să majoreze tarifele la serviciile oferite. În fine, băimărenii vor plăti mai mult anul viitor și în anii care vor urma pentru aceste servicii. 

„În vederea obţinerii finanţării pentru proiectul „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”, conform adresei nr. 51041 din data de 24.11.2022 a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Maramureş, şi a prevederilor stipulate în Ghidul Solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor – Dezvoltarea Infrastructurii integrate de apă şi apă uzată este necesar a se obţine Hotărȃrea Consiliului Local privind Planul de evoluţie a tarifelor serviciilor de apă şi canalizare (Strategia de tarifare).

Tarifele de la anul 2022 reprezintă tarifele curente aprobate de ANRSC ( cu aplicabilitate din 01 februarie 2022) exprimate în termeni nominali – includ inflaţia iulie 2018 – decembrie 2021. Creşterile tarifare reale din anul 2023 se aplică la tarifele existente în termeni nominali din februarie 2022. Aplicarea majorărilor de tarife a fost preconizată să intre în vigoare la data de 1 ianuarie a fiecărui an calendaristic – data la care tarifele urmează a fi ajustate cu inflaţia cumulată pe ultimul an, confotm formulei din Contractul de Delegare a Gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare aprobată prin hotărȃrea ADI nr. 15 / 29.10.2008, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în referatul de aprobare la acest proiect de lege.

Așadar, tariful inițial la data de 1 februarie 2022 este de 4,64 RON/m3 fără TVA, iar ajustările în termeni reali înseamnă anul viitor un procent de 11,10%. După 2023 ajustările ar urma să fie sub 10%, pentru ca în 2027 să ajungă la 2%. La Canalizare tariful inițial de la 1 februarie 2022 este de 3,68 RON/m3 fără TVA, iar anul viitor ar urma să avem o ajustare de 8,90%, pentru ca în 2027 aceasta să fie de 2,30%.

Dacă în 2023 tariful propus pentru consumatorii casnici /non-casnici va fi la apă de 1,04 euro/m3, în 2050 am ajunge la 2,177 euro/m3. Deci ne așteaptă scumpiri pe bandă rulantă, semn că viața în Baia Mare va fi din ce în ce mai scumpă.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole