De ce l-a transformat Ceausescu pe Mos Craciun in Mos Gerila si cum a schimbat bradul de Craciun cu pomul de iarna

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

craciun-ceausescuSub regimul fostului dictator Nicolae Ceausescu, vreme de cateva decenii, Mos Craciun a fost inlocuit cu Mos Gerila, o inventie prin care comunistii atei au dorit sa stearga din constiinta colectiva sarbatoarea crestina a Craciunului. In vremea dictaturii Ceausiste, zilele de Craciun erau lucratoare, Mos Gerila venea in seara de Revelion, iar Bradul de Craciun era Pom de iarna.

La inceputul anilor 50, comunistii au decis sa-l distruga pe Mos Craciun si sa-l inlocuiasca cu Mos Gerila, o inventie menita sa stearga din constiinta poporului pe care, si mai apoi, Ceausescu il voia ateu. Bradul de Craciun, Mos Craciun si sarbatoarea Crestina a Nasterii Domnului au fost ”libere” pana spre sfarsitul anilor ’40. Prima masura in demersul comunistilor de a sterge Craciunul din calendarul romanilor a fost transformarea zilelor de 25 si 26 decembrie in zile lucratoare.   

Incepand cu 1948, zilele de sarbatoare crestina au fost transformate in zile obisnuite de lucru, iar in ziarele vremii mosul cu barba alba si haine rosii, care aducea daruri copiilor cuminti, a inceput sa apara cu denumirea de Mos Gerila. Sarbatorile de Craciun s-au transformat in Sarbatori de iarna, iar bradul de Craciun a devenit Pom de iarna. Startul sarbatorilor de iarna se dadea dupa 27 decembrie, cand trecea Sarbatoarea sfanta. Mos Gerila venea in ultimele nopti din an, 30 sau 31 decembrie.

Mosul comunist Gerila nu numai ca preluase atributiile lui Mos Craciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat si trasaturi de activist de partid. Serbarile Pomului de Iarna erau organizate de comunisti in fabrici si uzine, unde copiii erau chemati in fata Mosului sa spuna poezii si erau rasplatiti cu pungi cu dulciuri.  Versurile special create pentru noul mos ,Gerila, aveau si ele iz socialist: copii cat mai cuminti, cu note mari, clase fara corigenti, cadouri cat mai putine:

„Mos Gerila toti imi spun

Ca esti darnic si esti bun

Dar sa stii mai din’ainte C-am fost baietel cuminte,

Si mai spun asa sa stii

Ca eu nu-ti cer jucarii

Cum ti-ar cere si alti copii.

Insa nu m-as supara

Daca tot mi-ai da ceva”

Mos Gerila si darurile lui erau produsul societatii comuniste, iar recunostinta copiilor trebuia sa se intoarca catre partid. Mesajele din revistele pentru pionieri si UTC-isti  indemnau in acest sens. „Anotimpul alb, zilele care au mai ramas pina la sfirsitului anului calendaristic poarta gindurile copiilor de la bradul frumos impodobit ce scinteiaza in lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al luiMos Gerila, pe care-l intimpina cu voiosia cintecului, cu fapte frumoase, cu notele bune si foarte bune din carnetul de elev. Surprizele care-i asteapta sint multe si foarte placute caci societatea noastra s-a ingrijit din vreme ca cei aproape 4,2 milioane de copii ai tarii sa aiba o vacanta plina de bucurii, iar traditionalele sarbatori ale pomului de iarna sa fie mai stralucitoare ca oricind. Anul 1979, anul Congresului al XII-lea al partidului si al celei de a 35-a aniversari a eliberarii patriei, a fost un an in care si munca parintilor a fost mai buna”, scria revista ”Cutezatorii” din anii 80.

Plugusor comunist

Nu doar numele Mosului l-au schimbat comunistii, ci si cantecele si colindele specifice Sarbatorilor de Iarna. Plugusorul in varianta clasica a disparut vreme de cateva decenii, sub Ceausescu, fiind inlocuit cu o varianta agreata de partid, in care copiii si tinerii care mergeau la uratul nu uitau sa aminteasca recunostinta fata de partid si, mai ales, fata de secretarul sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu.

”Aho, aho, copii si frati/ Stati putin si nu minati/ Si urarea mi-ascultati/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin tara colindatori/ Prin orase, prin comune/ Cu urarile strabune/ De viata, de sanatate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvatatori/ Ca ni-e tara cimp de flori/ Rasadit de muncitori/ Tinar sa se-nalte-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Si cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mindru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mindru si bogat/Am’naltat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cintand dragostea fierbinte/ Pentru bravul presedinte/Reales de-al tarii For/ Si de intregul popor/ Sa ne fie inainte/Intelept conducator/ Nalt exemplu, far si zbor ….” suna Plugusorul din 1980, anunta historia.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. banhidi

    daca tovarasii comunisti au condus aceasta tara vreme de 50 de ani, dreapta ar trebui si ea sa conduca aceasta tara 50 de ani de acum incolo… sa fie un „echilibru” in istorie, sa zicem asa…. buna, rea, dreapta ar trebui sa-si asume acest rol si sa-i tina pe fostii comunisti pe tusa inca 50 de ani….

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2