septembrie 26, 2021

De ce (mai) protestam?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Iata, astazi, pentru a doua zi consecutiv, niste oameni s-au adunat in centrul unor orase pentru a protesta impotriva politicii guvernamentale, in general, precum si a atitudinii Presedintelui Romaniei, fata de Proiectul de Lege privind Sanatatea publica in Romania, respectiv cu privire la atitudinea acestuia fata de persoana medicului Raed Arafat, creatorul Serviciului Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare, pe scurt SMURD in Romania.

La o privire, chiar si superficiala, acest  Proiect de Lege pare sa dezavantajeze in primul rand o mare parte din cetatenii acestei tari si sa avantajeze, asa cum s-a intamplat de cele mai multe ori, in privinta unor parteneriate public- privat, sa avantajeze niste societati comerciale care sa asigure servicii medicale de urgenta si sa se substituie astfel unor servicii publice de urgenta.

Problemele din cauza carora niste oameni protesteaza sunt insa mult mai complexe. Nivelul de trai din Romania si calitatea unor servicii publice au scazut simtitor in ultimii trei ani, s-au facut niste ”ajustari” bugetare privind salariile, pensiile s-au diminuat prin retinerea (abuziva, in opinia mea) a contributiilor sociale si pentru sanatate, iar in tot acest timp clientela politica a partidelor aflate la putere, prospera simtitor datorita generozitatii bugetului fata de acesti ”oameni de afaceri”.

In acest caz, atitudinea guvernantilor e una simpla: acuza iarasi opozitia ca ar fi in spatele acestor manifestatii, iar opozitia nu se da in laturi sa se declare solidara manifestatiile si ii acuza pe guvernanti de lipsa de receptivitate la problemele cetatenilor si incearca sa propuna varianta proprie privind… orice, ca de-aceea exista opozitie, ca sa se gandeasca la binele cetatenilor. Dar, pana una- alta, protestele au fost generate nu de vreo forta politica, ci de fenomenul numit internet, unde comunicarea nu poate fi (inca) ingradita.

Principalul cetatean care face obiectul acestor miscari de strada nu este nici Ministrul Sanatatii, nici Primul Ministru ci tomna Dom’ Pres’dinte. La presiunea manifestatiilor a cerut subalternului sau Primului Ministru  retragerea Proiectului de Lege si reexaminarea sa de o comisie bla, bla, bla. Asa cum afirmam si pe Blogu’ Ciutacului , ”Zausul o fi cedat la presiunea lu’ popr, da’ mi-e ca de atotstiutorism nu va scapa niciodata, fiindca se vor gasi mereu lingai de moment si nostalgici dupa mandatul ce se va termina”.

Vazandu-se incoltit de aceste proteste, Zausul s-a cam dat la fund si lasa pe altii sa scoata castanele fierbinti din foc… Tipic miseleste, pot spune. Daca nu erau si alte precedente in care sa-si fi bagat nasul in toate celea si sa fi gresit, poporu’ nu i-ar fi gasit hiba, tomna augustei sale minti…

Iar noi, cei ce urmarim fenomenele astea linistiti, la TV sau pa net, sa strigam cu totii-n cor: ”In afara de minte nu ne lipseste nimic, altfel suntem bine, sanatosi”!

Ciprian BOJAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2