De ce nu poate BOR să respecte legea?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Mii de medici şi asistenţi medicali luptă cu pandemia, epuizaţi după un an de zile de foc continuu. Industrii întregi abia supravieţuiesc. Micile afaceri închid ușile unele după celelalte. Mii de artişti sunt rămaşi fără scenă, iar sportivii au rămas fără susţinători. O ţară întreagă este privată de film, teatru, concerte şi socializare reală, iar majoritatea copiilor sunt privaţi de o educaţie funcţională, precziează republica.ro.

În timp ce orice abatere este sancţionată pe loc, o singură instituţie îşi permite, în repetate rânduri, să strângă mulţimi, să înghesuie oameni, să împartă obiecte, în unele cazuri chiar să îndemne vădit la nerespectarea regulilor, adică să jignească eforturile unei întregi populaţii de a trece cât mai rapid peste catastrofa medicală, economică, socială şi psihologică prin care trecem.

Evenimentele de Bobotează arată ceea ce mulţi intuiam, adică faptul că atitudinea ÎPS Teodosie de la Constanţa nu este o aberaţie singulară tolerată de BOR. Înghesuiala, refuzul măştii, îndemnul de nerespectare a regulilor şi sabotarea constantă a eforturilor autorităţilor sunt elemente prezente în multe din parohiile din ţară. Deşi s-a bucurat de „dezlegări” din partea statului, atât de Paşti, cât şi în cazul altor procesiuni şi sărbători, Biserica insistă să scoată înainte practicarea unei normalităţi pe care, din păcate, realitatea sanitară nu o permite.

Lipsa de reacţie a autoritaţilor şi a oamenilor politici reprezintă atât afirmarea tacită a relaţiei de vasalitate pe care statul, presupus laic, o are faţă de BOR, cât şi o jignire crasă la adresa a milioane de cetăţeni care de un an de zile încearcă să respecte câteva reguli simple pentru a depăşi cât mai rapid situaţia prin care trecem. Faptul că poliţia şi jandarmeria amendează oameni ce-şi plimbă câinele la ora 23:15 singuri pe stradă, faptul că orice adunare de peste 6 persoane e sancţionată grav, dar BOR îşi permite să organizeze procesiuni cu sute de oameni, iar jandarmeria nu doar că nu acționează, dar protejează aceste manifestări, mă fac să mă simt jignit personal în calitatea mea de cetăţean care a încercat să respecte pe cât posibil legea.

Din punctul meu de vedere nevoia de manifestare spirituală a ființei umane nu reprezintă un argument valid pentru sfidarea sforţărilor unei ţări întregi. Omul are nevoie şi de artă şi de socializare, însă acestea au fost fie oprite, fie limitate, iar lumea, cu frustrare sau fără, a înţeles să accepte această situaţie temporară. De ce nu poate BOR să procedeze la fel şi de ce închid autorităţile ochii? Trăim într-un stat de drept sau într-un stat a cărui autoritate este supusă teocraţiei?

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. Guard Dogs

    Mda ,, de ce ? ,, … Raspunsul este simplu … Ce a facut acest stat de drept timp de 3 decenii pt. cetateanul roman ?! … P.S. apropo , valoarea unei institutii sau mai simplu a unui om poate sa fie calculata in functie de cat de constant este in ce face , adica pe termen lung … Concluzia … ,, Biserica rasariteana e de optsprazece sute de ani pastratoarea elementului latin de langa Dunare . Ea a stabilit si unificat limba noastra intr-un mod atat de admirabil , incat suntem singurul popor fara dialecte propiu-zise ; ea ne-a ferit de inghitirea prin poloni , unguri , tatari si turci , ea este inca astazi singura arma de aparare si singurul sprijin al milioanelor de romani care traiesc dincolo de hotarele noastre . Cine-o combate pe ea si ritualele ei poate fi cosmopolit , socialist , nihilist , republican universal si orice i-o veni in minte , dar numai roman nu e . ,, = Mihai Eminescu = … P.P.S. d-apoi , amu , intelesu-m-ai ,, de ce ? ,, …

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *