De ce a pierdut Baia Mare competitia pentru Capitala Culturala Europeana. Obiectiv. Pe cifre

bani-economie-1De la momentul alegerii orasului nostru printre cele patru finaliste ale competiei Capitala Culturala Europeana 2021, toata lumea s-a ferit sa vorbeasca la modul critic despre acest proiect si de capacitatea orasului de a-l duce pana la capat. Primarul si Coalitia lui s-au folosit de proiect ca de un vehicul electoral. Toata strategia de dezvoltare a orasului s-a invartit in jurul “proiectelor creative”. Celelate forte politice si-au aratat totodata sustinerea, pentru ca nu ar fi fost o idee buna sa te opui “viitorului luminos”.

Presa, cu mici exceptii, s-a ferit de asemenea sa aduca atentiei publicului anumite aspecte, care ridicau o gramada de intrebari. Pe de o parte, ca sa faci un material de presa obiectiv, ai nevoie de documentare. Iar in aceasta privinta, Fundatia Baia Mare 2021, cu ai sai lideri din Timisoara, Constanta si Sibiu, a fost foarte zgarcita in a oferi informatii cetatenilor care le plateau salariile frumoase (de exemplu, o secretara la Fundatie castiga aproximativ 2300 de lei brut/luna).

Ne vine si acum in minte raspunsul obraznic al constantencei blonde, Mihaela Pusnava, care, intr-o dezbatere televizata, intrebata fiind unde este site-ul Fundatiei, a spus pe un ton superior ca se va face. Era luna mai. Au mai trecut doua luni, si in Consiliul Local s-a ridicat aceeasi problema. Iar atunci o alta blonda, Andreea Ciortea, a raspuns ca site-ul e gata si functioneaza in versiunea beta. Adica nu era gata si nu functiona.

Revenind la informatiile privind Fundatia, Primaria Baia Mare este si ea foarte secretoasa cand e vorba de modul in care se cheltuie banii publici, iar pe cale oficiala, la orice intrebare, primesti raspunsul in 30 de zile lucratoare, care inseamna, de fapt, 45 de zile calendaristice. Incercati sa ii intrebati pe cei din Primarie cine e primar acum si veti primi raspunsul peste doua luni.

Pe de alta parte, orice atingere adusa acestui ideal, te facea victima oprobiului public. E clar ca daca pui intrebari, nu iubesti “acest oras”. Crede si nu cerceta, vorbim de activitatea zeilor!

Totusi, noi am pus intrebari Primariei. Care, dupa 30 de zile, ne-a dat raspunsuri trunchiate. Noi am cerut lamuriri suplimentare, iar Primaria ni le-a dat dupa alte 30 de zile zile. Desigur, informarea cetatenilor nu este printre obiectivele asumate in campania electorala. Un singur lucru nu am reusit sa aflam: care este cuantumul exact al salariilor incasate de salariatii Fundatiei si cine sunt acesti salariati. E confidential! STRICT SECRET!

Iata insa, ce am aflat.

Printr-o adresa din 01.02.2016, Fundatia Baia Mare 2021 a solicitat Primariei suma de 4.200.000 LEI pentru anul 2016 pentru a duce la indeplinire “recomandarile juriului ce trebuie aplicate pana la jumatatea lunii septembrie… atunci cand fiecare dintre candidati isi va prezenta varianta extinsa si imbunatatita a proiectului de candidatura”.
Aceste recomandari ale juriului au fost urmatoarele, conform adresei de solicitare inainate de Fundatie Primariei:

 • Centre Culturale Comunitare in cartierele Firiza, Vasile Alecsandri si Valea Borcutului
  Spatiu Multimedia si Spatiu de Creatie
  Centru pentru Excelenta in Management cultural
  Centru pentru asistenta si microfinantare in turism
  Centrul de voluntari
  Cardul pentru cultura Multipass
  Retea cu afisare interconectata
  Aplicatie culturala pentru mobil si aplicatie Facebook

Pentru toate acestea, Fundatia Baia Mare 2021 a prevazut un buget total de 1.186.000 LEI.

Prin HCL 38/2016, Primaria a aprobat de la bugetul local suma de 1.200.000 din care, pana la data de 30.06.2016, se platisera doar 347.900 LEI. Din acesti bani, asa cum am aratat intr-un articol anterior (https://ziarmm.ro/fundatia-baia-mare-2021-pe-ce-se-duc-banii-baimarenilor/ ) jumatate s-au dus pe salariile Fundatiei (143.500 LEI) si deplasarile salariatilor in stanga si in dreapta (27.000 LEI).

Asadar, din aproape 1.200.000 LEI cat ar fi fost necesari pentru indeplinirea recomandarilor juriului (adica realizari concrete), noul “El Dorado al Nordului” a dat efectiv Fundatiei Baia Mare 2021 doar aproximativ 170.000 LEI. Atat a cheltuit Primaria lui Catalin Chereches in 2016 pentru a deveni Capitala Culturala a Europei. In noul “El Dorado” al Nordului…

Singurul obiectiv realizat dintre cele solicitate de juriu a fost site-ul pe care cei de la Fundatie l-au lansat chiar in ziua cand s-a anuntat castigatorul. Too late, cum ar veni. Si asta doar pentru a putea justifica cei peste 20 de mii euro cheltuiti cu realizarea paginii respective.

In concluzie, pe langa problemele penale ale primarului, Baia Mare nu avea cum sa castige, din moment ce nu a respectat recomandarile juriului. Administratia locala a transmis ca este incapabila sa implementeze un astfel de proiect. Unii vor spune ca nu au fost bani. Dar poate ca ar fi fost bani. In anul 2016, pe Eurovision, Ziua Tineretului si Ziua Femeii, s-au cheltuit 1.000.000 de lei. Mai punem si suma de 2.500.000 pentru un pod peste Sasar care nu era tocmai musai sa se faca pana la alegeri si, iata ca aveam buget pentru Capitala Culturala Europeana 2021.
Consecinta a fost ca a castigat Timisoara. “Fairwell” cum ar zice Mihaela Pusnava, adica cinstit si bine intr-o traducere directa din dobrogleza in romana. “Farewell”, Baia Mare 2021, cum a zis juriul. Ne vedem in 2099.

Vladimir POPESCU

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

11 Comments

 1. Ioan

  Primarul a greșit că nu s-a retras când încă era în plină glorie. Dar principalii vinovați sunt Băimărenii pentru votul lor, atât cât privește primăria, dar mai ales consiliul local (care de obicei e neglijat la alegeri).

  Reply
 2. Andrei

  Probabil daca se va face un audit la fundatie s-ar identifica bani sifonati prin firmele detinute de Pusnava si Ciortea!

  Reply
  1. Attila

   Nu a mai dat bani pentru ca intre timp a fost arestat. Pregatise capitala culturala pentru el, iar daca el nu a mai putut fi beneficiarul, a preferat sa nu fie nimeni. Oricat ar parea de absurd, kk nu putea accepta ca in 2021 el sa fie in penitenciar (caci asa va fi, si el deja stia asta in iunie) iar baia mare sa fie capitala culturala si oamenii sa se bucure fara el.
   De aceea am tot zis ca si ceea ce a facut in oras (dar asta ii era oricum fisa postului) a facut pentru el si pentru preamarirea lui, nu pentru “iubitii” baimareni pe care ii dispretuieste profund.

   Reply
 3. Teodor

  jos primarul penal. jos gasca de aserviti din consiliul local, afara cu viniturile din constanta si alte orase.

  Reply
  1. moshu

   Ma Toder,ii dai jos dar pe cine pui in loc? Ca ai de-o viata,Barbul,Ghetie si altii pot sa nu faca nimic si tot nu-i schimba nimeni.In rest orasul se tziganeste si mizerabilizeaza.

   Reply
   1. Attila

    ALTII! Orasul asta are o populatie adulta mai mare decat cei cativa impostori care s-au cocotat in functii.

    Reply
 4. mmm

  nu va stresati … nu vedeti ca pe baimareni nu ii intereseaza ca sunt furati … ei stiu doar sa plece capul la s… precum Chereches si Mihaela Pusnava si sa plateasca credite luate in numele lor ca cei precum cei 2 mai sus numiti sa aibe ce fura

  Reply
  1. c.d

   Tataie,nu suntem veniti cu pluta.Si inainte se sifona la greu si nici nu se realiza nimic.Presimt ca o sa revenim la acele vremuri,in veci nu o sa fie bani pentru a realiza ceva,asa incat e posibil sa regretam era cake pe zicala batraneasca:vin muste si mai infometate.

   Reply
   1. Attila

    O gandire care denota prostie si lipsa de bun simt.
    Era kake nu va avea motive de a fi regretata, asa cum nu sunt motive de a regreta epoca ceausescu. Realizarile de care vorbesti se puteau face cu bani mult mai putini, iar de alte “realizari” nu era nevoie (anotimpuri baimarene, ziare gratuite cu pozele primarului, eurovizion, anumite hidosenii arhitecturale, imprumuturi imense de la banci …)
    Decat zicalele astea stupide, ar fi mai bine sa pretindem responsabilitate fiecarui ales. Toleranta zero fata de hoti (prin sesizari penale ori de cate ori vedem sau ni se cere mita, prin devoalarea in presa).
    Caci se poate si fara sifonarea banilor publici. Asa ca lasa dume de astea cu muste si mai flamande. Mustele nu vin unde e curat, trag doar la rahat.

    Reply
 5. Badea Gheorghe

  Mda…deci am ajuns la concluzia ca acest Kake a pirjolit totul in urma lui, mai precis bugetul local si astfel nu am mai avut bani de Capitala Culturala. Eu cred ca asta este o abordare gresita. Bugetul local al Baii Mari pur si simplu nu putea duce toate fanteziile lui Kake in spate, iar el stia asta, dupa cum stiau si cei responsabili de finantele CL. Dar, a preferat sa initieze actiuni de doi bani de unde sa poata stosrce profitul maxim. Hai sa ne gindim..in toata domnia lui Kake s-a finalizat doar Piata Cetatii plus interminabilele tambalauri publice. Asta e zero fata de cite proiecte a declarat Kake ca fiind lansate. Cu toate astea, bugetul CL a fost profund jumulit si nimeni nu stie inca starea lui reala. Trupa de paraziti ce traiau din firimiturile aruncate de catre Kake e tot acolo, sub forma noului CL sau a diverselor fundatii, iar unii chiar in CJ. Baia Mare nu avea nici un minut intentia sa cistige nominalizarea…idea era sa se gaseasca motive peste motive de a stoarce la maxim bugetul local. Actiunea continua, desi la scara mai mica. Actorii principali sint tot acolo, mai putin unul, deocamdata. Vor mai urma si altii dupa Kake, dar pina una alta, schema merge ceas.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1