De ce plang oamenii? Cercetatorii explica ce se intampla in corpul nostru in acele momente

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Oamenii plang de tristete, dar si de bucurie, iar acest mod de exprimare este una din cele mai interesante manifestari emotionale pe care le cerceteaza expertii.

Mai intai, trebuie mentionat ca exista mai multe tipuri de lacrimi: cele provocate de o emotie puternica (bucurie sau tristete) si cele involuntare, care nu sunt produse de emotii, ci de cauze externe (de exemplu atunci cand taiem ceapa).

Cand o lacrima este produsa de glanda lacrimala care se afla intre globul ocular si pleoapa, persoana clipeste involuntar si astfel lacrima acopera ochiul.

Apoi, exista doua situatii: ori lacrima se usuca in punctul lacrimal, ori incepe sa curga pe obraz.

Totodata, lacrimile pot fi de trei tipuri: bazale, reflexe sau psihice. Cele bazale au ca rol umezirea ochiului. Cele reflexe apar atunci cand ochiul este iritat de factori externi, de exemplu cand este taiata ceapa. Al treilea tip il reprezinta lacrimile psihice, care apar atunci cand plangem din cauza unei emotii.

Aceste lacrimi contin un analgezic natural, numit leucina encefalina, care ne ajuta sa ne simtim mai bine dupa o criza de plans.

Cum se declanseaza de fapt plansul? O emotie puternica este procesata de sistemul limbic (mai ales de hipotalamus), care este legat de sistemul nervos autonom (cel asupra caruia nu avem control).

Acest sistem, prin neurotransmitatorul numit acetilcolina, are control asupra sistemului lacrimal, stimuland productia de lacrimi.

Cand plangem ne creste ritmul cardiac, incepem sa transpiram si simtim „un nod in gat” pentru ca respiram mai incet.

Sursa: The Independent

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2