De ce sa nu punem sub copita organizatiile neguvernamentale, daca putem?

Reclame home 1

Intr-o lume normala, stanga politica sustine libertatea organizatiilor neguvernamentale, dat fiind rolul social al acestora. Teoretic, coalitia de guvernamant, una declarativ social-democrata, ar trebui sa aduca mai multa relaxare si sustinere in societatea civila si in ONG-uri, pentru ca orice demers autentic social al acesteia poate fi sustinut de societatea civila si de ONG-uri.

La noi insa, realitatea e distorsionata, stanga declarata e o dreapta mascata, iar autenticitatea se transforma in mascarada. Cred ca Franz Kafka si Eugen Ionescu ar avea multe surse de inspiratie din absurdul in care ne scufundam tot mai mult. Asa cum o mascarada ridicola e si initiativa legislativa pentru modificarea OG 26/2000 privind organizarea si functionarea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, care a avut termen de adoptare tacita in 21 noiembrie, prin lipsa de cvorum. Proiectul a trecut, tacit de Senat si e pe drum, spre aprobare, la Camera Deputatilor.

Initiativa legislativa impune proceduri administrative elucubrante: ONG-urile sa faca bine sa publice semestrial, in Monitorul Oficial, rapoartele lor financiare. Altfel, autoritatile scot mitraliera si le sanctioneaza cu suspendarea pentru o luna, iar apoi chiar cu blocarea activitatii.

Asa le trebuie, daca nu se conformeaza!  Orice companie din tara asta depune un bilant contabil anual. Nu si organizatiile neguvernamentale! Coalitia social-democrata considera ca se impune ca ONG-urile sa publice nu mai putin de trei rapoarte financiare oficiale anual. Masura va descuraja sustinerea cetatenilor pentru ONG-uri si cred ca acesta e si unul dintre scopurile modificarilor la OG 26/2000, pentru ca organizatiile neguvernamentale vor fi obligate sa publice in Monitorul Oficial numele tuturor donatorilor, inclusiv ale donatorilor privati si persoane fizice.

Initiativa legislativa nu mai include intre organizatiile care pot primi statutul de utilitate publica pe acelea care sunt active in apararea drepturilor omului, si nici pe cele care au profil civic. Va e clar ca, pe cale de consecinta a acestui mod de gandire absurd, kafkian, nu mai pot avea statut de utilitate publica acele organizatii care deruleaza activitati politice “de orice natura”. Deci, puterea nu vrea sa fie criticata. Pumnul acesta, in gura varat societatii civile, prin sufocarea ONG-urilor, e scandalos si incredibil intr-un stat membru al Uniunii Europene. Iar tratamentul acesta al ONG-urilor e discriminatoriu, in comparatie cu partidele, cu companiile private sau de stat.

De curand a fost Ziua Universala a Copilului. Nu, nu le pasa nici Parlamentului, nici Camerei Deputatilor.  In Romania noastra, peste jumatate din copii supravietuiesc in saracie. Mii de copii se culca in fiecare seara cu stomacul gol. Zeci de mii de copii sunt in afara sistemului de educatie. Dar cui ii pasa? Le pasa de libertatea de exprimare a organizatiilor neguvernamentale. Le pasa de banii pe care reusim sa-i strangem. Asta e problema lor si cu asta se lupta.

Din pacate, Romania mea de astazi e una a pumnului in gura. Una a lipsei de transparenta si a copitei care zdrobeste si putina demnitate pe care o mai recupereaza societatea civila.

Solutia? E tot la ei. La coalitia social-democrata. Pot reveni. Pot anula modificarile aduse OG 26/2000. Ca sa avem cel putin impresia ca nu ne batem chiar cu morile de vant.

Stefan DARABUS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. dandanmm

  Daca un ONG primeste bani de la o institutie publica (primarie, cj) trebuie sa demonstereze cu acte ce face cu banii si sa-i raporteze. E corect. Daca ia bani din varii sponsorizari, trebuie sa raporteze ce face cu banii pentru ca sponsorul s-a descarcat de o anumita suma/sarcina fata de stat.
  Care e problema?

  Reply
  1. Vasile

   Daca un ONG primeste bani de la o institutie publica, ii demonstreaza. Asa e legea si acuma. Daca ia bani din sponsorizari private, singurul caruia trebuia sa-i dea socoteala, e sponsorul, nu vulgul. Urmatorul pas este sa oblige persoanele fizice sa declare donatiile primite.

   Reply
 2. sorosel

  Macar asa aflam cine ia bani de la Szaros sau de la rusi,ca cine e pe statul de plata ca acoperit nu o sa aflam niciodata.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *