De ce se formeaza tepi pe cuburile de gheata pe care le scoti din congelator

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

cuburi-gheataProbabil ca ai incercat sa faci gheata si in loc de cuburile netede pe care te asteptai sa le scoti din congelator ai scos cuburi din care ieseau mici tepi de gheata. Cum apare insa acest fenomen?

Tepii care apar pe cuburile de gheata pe care le scoti din congelator sunt rezultatul unui proces fizic foarte simplu care face posibila viata pe Pamant.

Apa isi mareste volumul cu circa 8% atunci cand se raceste. In congelator, cristalele de gheata se formeaza initial pe marginile viitorului cub, unde moleculele de apa au cel mai mare contact cu aerul rece. In timp ce gheata se extinde pe margine forteaza restul lichidului spre interior pana cand acesta, din lipsa de spatiu incepe sa fie eliminat spre exteriorul cubului.

Forma aproximativ triunghiulara a tepilor apare pentru ca toate cristalele de gheata tind da se intalneasca la un unghi de 60 de grade.

Poti crea acasa tepi pe cuburile de gheata folosind un congelator care raceste la temperaturi cuprinse intre -5 si -8 grade Celsius si apa distilata.

Science Alert

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *