De ce se joacă fotbal de Crăciun și de Boxing Day în Anglia?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Boxing Day este o sărbătoare seculară care este celebrată în Marea Britanie pe 26 Decembrie (sau pe 27, dacă 26 este într-o duminică). Tradiția de Boxing Day datează din secolul XIX, când servitorii primeau, în a doua zi de Crăciun, cutii cu daruri (sau bani, alimente, etc) de la stăpânii pe care-i slujeau și li se permitea să petreacă ziua alături de familii sau să călătorească. Astăzi, această zi este liberă în Marea Britanie și multe magazine oferă reduceri mari amatorilor de cumpărături, precizează tackle.ro.

Important pentru noi este, că de Boxing Day, se joacă fotbal în Premier League. Și în Scoția și Irlanda de Nord sunt meciuri în această zi, dar nu numai de fotbal, pentru că se organizează curse de cai și se joacă și rugby. Dar cum s-a ajuns ca a doua zi de Crăciun să fie asociată cu o sărbătoare a sportului?

Pe 26 Decembrie 1860, de Boxing Day, s-a jucat primul meci inter-cluburi din istoria fotbalului. Protagonistele? Cea mai veche echipă din lume, Sheffield FC, și a doua cea mai veche echipă din lume, Hallam FC. A fost 2-0 pentru Sheffield atunci. Ambele cluburi există și astăzi: Sheffield FC e în liga a opta (Northern Premier League Division One South), iar Hallam e în liga a zecea (Northern Counties East Football League).

Sigur că un meci de amatori, fie el și istoric, avea puține șanse de a produce un ecou în fotbalul modern dacă tradiția meciurilor din 25 și 26 Decembrie nu s-ar fi împământenit în primii ani de Football League, primul campionat al Angliei și strămoșul Premier League. Luăm doar primele 3 sezoane ca referință:

1888 – De Boxing Day, Preston North End a zdrobit pe Derby County cu 5-0, asigurându-și practic primul primul titlu din proaspăt formatul campionat Football League. Everton reușește în același an performanța de a juca 3 meciuri (niciunul de campionat) în două zile: pe 25 și 26 Decembrie, toate pe teren propriu, pe Anfield!

1889 – Derby-ul campionatului s-a jucat de Crăciun, când campionii de la Preston i-au învins pe rivalii de la Aston Villa, în drum spre al doilea și ultimul său titlu. A fost 3-2 în acea zi, cu hattrick-ul unui fundaș, Nick Ross, una dintre primele figuri de legendă ale fotbalului, într-un meci la care au asistat 9000 de spectatori, un număr enorm pentru acele vremuri.

1890 – Derby-ul local dintre Blackburn Rovers și Darwen nu s-a mai jucat de Crăciun, dar o poveste de pomină a rămas totuși. Spectatorii prezenți la stadion, înfuriați de cele două cluburi care au aliniat rezervele pentu acest meci, s-au răsculat, năvălind pe teren, distrugând porțile și o parte din tribune. Huliganii englezi de astăzi cu siguranță au strămoși care susțineau pe Rovers sau Darwen în acea zi.

La început, de Boxing Day se jucau derby-uri locale, între echipe cu stadioane apropiate pe harta fotbalului britanic, pentru ca suporterii să nu fie nevoiți să străbată distanțe lungi. Pe măsură ce fotbalul s-a dezvoltat la începutul secolului XX, principiul reciprocității se aplica: aceleași două echipe jucau tur-retur, de Crăciun și de Boxing Day, pentru ca fanii lor să parcurgă același număr de kilometri, în zile consecutive.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *