De ce traiesc barbatii mai putin decat femeile?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Barbatii au o speranta de viata mai redusa comparativ cu femeile, iar cercetatorii cred ca au in sfarsit o explicatie pentru acest lucru. Nu are legatura cu stilul de viata, ci cu cromozomii care determina sexul.

Cercetatorii de la Universitatea Uppsala au realizat un studiu care arata o legatura intre pierderea cromozomului Y din celulele sanguine si o mortalitate mai ridicata.

Acest fenomen nu duce doar la scaderea sperantei de viata in cazul barbatilor, ci creste si riscul ca acestia sa moara de cancer.

Cercetatorii au analizat mostre de ADN din sangele a peste 1.600 de barbati in varsta.

Mutatiile genetice duc la cresterea riscului de boli grave, cum este cancerul sau diabetul. In cazul barbatilor, cea mai frecventa mutatie este pierderea cromozomului Y din mai multe globule albe din sange.

Voluntarii testati au fost monitorizati mai multi ani si cercetatorii au observat o legatura in cazul lor intre pierderea acestui cromozom si o moarte prematura.

Cei care au pierdut cromozomul Y in proportie mai mare au trait mai putin si s-au imbolnavit de cancer, spune Lars Forsberg, autorul studiului.

Cromozomul Y se regaseste doar la barbati si determina sexul si productia de sperma. Este util si in combaterea tumorilor, de aceea barbatii au un risc mai mare de a face cancer comparativ cu femeile.

Studiul a fost publicat in revista Nature Genetics.

Sursa: Science Daily

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2