De ce unii oameni vorbesc in somn?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cuplu somnConform statisticilor, aproximativ 60% din populatie va suferi cel putin o data in viata de un episod al vorbitului in somn si, desi cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, exista o serie de indicatori care pot contribui la aparitia vorbirii in somn.

Desi oricine poate experimenta vorbitul somn, acesta poate fi genetic si tinde sa apara mai mult la barbati si copii, potrivit statisticilor. Privarea de somn, consumul de alcool si droguri, febra, stresul, anxietatea si depresia – sunt semne care pot conduce catre episoade ale vorbitului in somn, scrieCSID.

Vorbirea in somn este frecvent intalnita in contextul altor tulburari de somn – in special in parasomnie (de exemplu terorile nocturne, excitatii anormale, somnambulism), apnee si tulburari REM (Rapid Eye Movement) de comportament. Vorbitul in somn poate incepe in mod spontan dupa varsta de 25 si este adesea diagnosticat impreuna cu alte probleme medicale sau psihiatrice. In cazurile severe, vorbitul in somn poate fi asociat si cu crizele nocturne.

Continutul vorbitului in somn poate fi complet nesemnificativ si irational, dar cu toate acestea, poate fi de asemenea, legat de experientele din timpul zilei trecute sau prezente. Decodarea poate fi imposibila si de cele mai multe ori, total inutila.

Vorbirea in somn se poate intampla in orice moment din timpul noptii si in orice stadiu al somnului. In partea anterioara a noptii, atunci cand oamenii se afla in stadiile profunde ale somnului (etapa 3/4 ) si incep sa vorbeasca, adesea, ceea ce spun poate suna mai mult precum un mormait. Pe masura ce progreseaza noaptea, somnul devine mai usor (somnul REM si etapele 1 si 2) putand fi, astfel, mai usor de inteles pentru un partener. Cu toate acestea, studiile au descoperit faptul ca cele mai multe dintre discursurile nocturne sunt scurte enunturi, lipsite de sens, care dureaza doar una sau doua secunde, mai degraba decat afirmatii clare, demne de remarcat.

Potrivit CSID, vorbitul in somn nu este daunator din punct de vedere fizic, dar poate fi foarte jenant pentru pacient. In plus, acesta poate fi un disconfort pentru orice persoana din apropiere, care incearca sa adoarma. Pacientii care vorbesc in somn pot tinde sa evite dormitul in prezenta altora din teama de a nu le perturba somnul.

„Vorbirea in somn este benigna pentru cei mai multi oameni”, spune Russell Rosenberg, PhD, care este presedintele NSFA (Fundatia Nationala a Somnului din Atlanta).

„Nimeni nu stie cu exactitate care sunt cauzele”, a adaugat acesta.

Vorbitul pe timp de noapte poate cauza oboseala a doua zi, dar nu este, in general, un motiv de ingrijorare. Este de asemenea, o actiune destul de frecventa: desi statisticile variaza, aproximativ 60% dintre oameni vor experimenta cel putin un episod de vorbire in somn de-a lungul vietii, atentioneaza William Kohler, MD, director medical al Institutului de Somn Florida din Tampa.

CSID

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2