septembrie 28, 2021

De ce unor oameni nu le place deloc muzica?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Preferintele in materie de muzica difera, dar, oricat de ciudat ar parea, exista si oameni care nu apreciaza deloc muzica – niciun fel de muzica. Studiind aceasta caracteristica, oamenii de stiinta au descoperit ca ea este asociata cu anumite particularitati ale functionarii creierului, in ceea ce priveste emotiile.

Exista intr-adevar oameni care nu agreeaza deloc muzica, desi sunt capabili sa resimta placere in alte moduri – de pilda, prin intermediul mancarii, al banilor sau al sexului -, arata un studiu  publicat in jurnalul Current Biology.

Specialistii cunosteau de mult un fenomen numit amusie, o tulburare legata de perceperea muzicii si care poate fi innascuta sau aparuta pe parcursul vietii, de pilda in urma unor leziuni cerebrale. Aceasta tulburare ii impiedica pe oamenii care sufera de ea sa proceseze muzica, la nivelul creierului, in acelasi mod in care o proceseaza majoritatea oamenilor.

Insa participantii la acest nou studiu nu sufereau de amusie si totusi erau indiferenti fata de muzica, au constatat cercetatorii.

Studiul a aratat insa ca nu era vorba despre o tulburare ce implica o incapacitate generala de a resimti placerea, caci participantii puteau totusi sa se bucure de alte lucruri, de alte tipuri de rasplata, a explicat unul dintre autori, Josep Marco-Pallarés de la Universitatea din Barcelona.

Cercetatorii au numit aceasta particularitate „anhedonie specifica muzicala”, adica incapacitatea de a resimti placere prin intermediul muzicii.

Autorii studiului au examinat 30 de persoane impartite in 3 grupuri egale; participantilor li s-a cerut sa indeplineasca o anumita sarcina legata de muzica si una ce implica obtinerea, mai tarziu, a unei rasplati banesti.

Participantii au ascultat mai multe bucati muzicale majoritatea piese clasice, precum unele compuse de Beethoven si Vivaldi, si au estimat cat de placuta li se parea fiecare piesa muzicala.

In sarcina legata de bani, li s-a cerut sa raspunda la cateva intrebari astfel incat sa castige sau nu piarda niste sume cuprinse intre 20 de eurocenti si 2 euro.

Ambele tipuri de sarcini sunt asociate cu producerea unor reactii emotionale la nivelul creierului. Pentru a evalua raspunsul emotional al participantilor, cercetatorii au masurat frecventa batailor inimii si conductivitatea pielii (cat de bine conduce pielea curentul electric). Cand o persoana resimte o emotie puternica, tinde sa traspire mai mult, ceea ce mareste conductivitatea pielii.

Unii dintre participanti s-au dovedit cu totul indiferenti emotional fata de muzica, dar prezentau reactii emotionale in cazul sarcinii legate de bani.

Interesant e faptul ca, desi nu reactionau emotional la muzica, aceste persoane erau totusi capabile sa spuna ce emotie se presupune ca ar transmite muzica respectiva.

Inca nu se stie de ce unele persoane sunt indiferente fata de muzica; ceea ce se stie este ca una si aceeasi arie cerebrala, denumita sistemul de rasplata, se activeaza si atunci cand cineva se bucura de muzicpa, si atunci cand se bucura de un alt tip de rasplata, precum banii.

„Dar, probabil, acest sistem este conectat si cu arii cerebrale asociate altor functii, iar asta ar putea explica de ce aceste persoane se bucura de alte tipuri de rasplata, dar nu de muzica”, spune Marco-Pallarés, adaugand ca mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru a explica aceste descoperiri.

Sursa: Live Science

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2