De la cititori: Biserica ortodoxa ravneste la patrimoniul orasului

PNL

Romania este o tara laica in care libertatea cultelor este garantata si reglementata de lege. Biserica Ortodoxa Romana nu este o institutie a statului, ci o asociatia a credinciosilor ortodocsi, care asemenea celorlalte culte beneficiaza de facilitati fiscale, in conditiile in care desfasoara activitati economice, generatoare de profit.

In ultimii ani, printr-un lobby abil si bine directionat, BOR a dobandit un ascendent imens asupra clasei politice, dar si a administratiilor publice locale, obtinand sume importante din fonduri publice pentru activitati comune, dar mai ales pentru ridicarea de noi lacase de cult. Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului nu face exceptie, reusind in ultimul timp sa dezvolte noi activitati lucrative, in paralel cu proiecte sociale.

In aceste zile am aflat ca Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a trimis catre Consiliului Local Baia Mare o adresa in care, sub pretextul dezvoltarii invatamantului, in general, si al celui confesional, in special,
doreste “arondarea” in subordinea Seminarului Teologic a doua gradinite, cele cu nr 10 si 13.

Atragem atentia ca ele sunt din punct de vedere educational in subordinea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, iar patrimonial a Municipiului Baia Mare. Primaria a inceput deja demersurile necesare, solicitand gradinitelor acordul formal privind arondarea lor la Seminarul teologic, un demers periculos si distructiv daca ne referim la precedentul in urma caruia cladirea Liceului Sanitar a fost trecuta in patrimoniul Episcopiei, prin comasarea unitatii scolare cu Seminarul teologic.

Parintii sunt revoltati si refuza un asemenea demers, fiind de confesiuni diferite: catolica, pretestanta, neoprotenstanta, acestia nedorind sa accepte obligarea copiilor sa participe la o programa educationala religioasa in gradinitele mentionate.

Vom reveni cu noi amanunte in functie de modul cum vor evolua demersurile, dar avem informatii certe ca anumiti baimareni si-au exprimat dezacordul, fiind hotarati sa atace in instanta o eventuala decizie abuziva.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

11 Comments

 1. jack

  NU V-AJUTE DZEU! DAR NU VA MAI SATURATI ODATA CU ACAPARAREA! PANA UNDE VRETI SA MERGETI CU INDOCTRINAREA SI IMIXTIUNEA IN VIATA PUBLICA? TREBUIE REACTIONAT DUR SI DECISIV. ASA CEVA NU SE POATE. DE CE NU AU FACUT GRADINITA IN SPATIILE UNDE AU FACUT TIPOGRAFIE SI SPALATORIE? SA LE DEA CHERECHES DIN CLADIRILE LUI SAU CEA IN CARE E SEDIUL “COALITIEI CONTRA BAIA MARE”

  Reply
 2. iacob

  e fantastic popa de rosu… n-are stare… insa demersul nu-i va reusi…oricat de prieten bun ar fi cu Chereches…noi, parintii care avem copii la aceasta gradinita nu vom accepta niciodata sa fie data gradinita pe mana comunistilor…vom iesi cu totii in strada…

  Reply
 3. Zoli

  Cred ca mafiotii astia in sutane au ”arondat” destul de la Revolutie incoace,mai ales cand au fost ajutati de ”tovarasi” din PSD cat si de prieteni de catarama cum a fost si Cere-Cash: terenuri,paduri,cladiri,biserici,etc. totul pentru fala si maretia B.O.R.-ului cat si pentru a-si asigura un viitor fara probleme financiare! NU sunt de acord cu o asemenea ilegalitate si hotie,si o asemenea tactica de spalare pe creier a copiilor – viitorii pupatori de moaste pentru B.O.R.! Daca vor gradinite proprii,sa faca din banii ce au primit pentru a cladi buncarul de beton din oras! Ma intreb,cu vreo 30-40 milioane de Euro cam cate gradinite se puteau construi?! Dar spitale,scoli,centre de ajutorare pt.oamenii strazii,bolnavi,batrani,etc.,etc.,…???!

  Reply
 4. Flaviu

  Atrageti atentia ca patrimonial clădirile apartin Municipiului Baia Mare. Atunci nu dezinformati cititorii ca clădirea Liceului Sanitar apartine dupa comasare Episcopiei Ortodoxe. Este o gravă eroare. In continuare este in patrimoniul Municipiului Baia Mare.
  Dar oare clădirea in care si-au desfășurat activitatea Colegiul Aurel Vlaicu ( liceul 7) cui apartine acum? Oare este in patrimoniul municipalitătii?

  Reply
 5. dinu

  Fosta clădire a Liceului Aurel Vlaicu este acum a greco-catolicilor. Pentru această clădire n-a ameninţat nimeni că iese în stradă sau că dau pe cineva în judecată!
  Dar vă mai spun una: cultul penticostal au preluat cu ceva timp în urmă o clădire pentru învăţământul preşcolară,în zona Meda! A spus cineva vreun cuvânt împotrivă? Nimeni.
  Oare, de ce când este vorba de Ortodoxie, credinţa străbunilor noştri, sunt atâţia care sar ca arşi? Unii o fac din răutate. Alţii o fac datorită slabei pregătiri, iar alţii o fac din teribilism, pentru că aşa ar da bine! Păcat…

  Reply
  1. Attila

   Stai relax, nimeni nu are nimic cu credinta ta stramoseasca (desi stramosii daci il aveau pe Zalmoxe iar stramosii romani o aveau pe frumoasa Venus, printre altii), dar practicati-o in mult prea multele biserici care exista in oras, lasati scolile si gradinitele in pace. Educatia (mai precis indoctrinarea) religioasa se face acasa, nu in scolile publice. Nemaivorbind de aversiunea voastra fata de greco-catolici, care ar trebui sa va fie ca fratii (intru Cristos, cel putin) – remember Vasile Lucaciu, Ion Sugariu, etc.

   Reply
 6. dinu

  Măi “Attila” vezi-ţi de pusta ta şi de zeităţile tale păgâne. Nu da tu lecţii cum trebuie făcută educaţia la români. Din cele spuse de tine se vede cine “îndoctrinează” acasă şi atunci nu mai este nevoie de educaţie religioasă la şcoală. Ar fi bine ca înainte de a-ţi da cu părerea să mai pui mâna pe cărţi de istorie. Poate atunci ţi-ai da seama cine sunt “fraţii” greco – catolici, de cine au fost şi sunt sprijiniţi şi cu ce scop.

  Reply
  1. Attila

   Asa, arata-ne milostenia si toleranta ta religioasa! Dar nu cumva sa fii asa cum spune Cristos, infiereaza tot ce nu e orotdox! Si desigur, tot ce nu e roman verde, asa ca tine.
   Istorie stiu mai multa decat tine, cam asta mi-e profesia, dar o privesc cu obiectivitate, nu asa, doctrinar si revansard ca tine. In timp ce sute de preoti greco-catolici infundau puscariile comuniste, ierarhii bor era informatori ai securitatii.
   In rest, intr-un stat laic (citeste constitutia), religia in scoli e optionala (asa spune si legea), prin urmare nu o poti baga pe gat celor care nu o vor. Iar legat de lectii privind educatia, cred ca fiecare are dreptul sa aleaga ce si cum isi invata copii, inclusiv dreptul de a nu crede in zei.
   Asa ca, ramane cum am stabilit, patrimoniul orasului e al tuturor cetatenilor si nu trebuie dat pomana celei mai bogate institutii private din Romania si singura scutita de impozite.

   Reply
 7. Arhip

  Domnul ”Attila”, nu știu dacă știți mai multă istorie decât alții, însă în ceea ce privește obiectivitatea dumneavoastră mi se pare îndoielnică, atâta timp cât reiese clar în ce parte confesională înclinați. Este chiar păcat, pentru că vă lăudați că domeniul istoric ar fi profesia dumneavoastră. Se pare că primul îndoctrinat sunteți chiar dumneavoastră. De aceea, cred că ar fi bine să evitați termeni precum”toleranță” sau ”milostenie”, deoarece nu mi se pare că vi s-ar potrivi. Probabil că dacă cultul pe care îl susțineți ar fi majoritar ați gândi altfel.
  Chiar dacă patrimoniul orașului este al tuturor cetățenilor, într-o democrație eu cred că trebuie luată în seamă, în primul rând, dorința majorității și nu cred că cetățenii majoritari trebuie să se supună unor minorități (etnice sau religioase) doar pentru faptul că sunt mai vocali.

  Reply
  1. Attila

   Sa lasam competentele, nu asta e subiectul articolului. Nu inclin inspre nicio parte confesionala, sunt ateu. Faceam referire la termenii religiosi de “toleranta” si “milostenie” tocmai pentru a scoate in evidenta fatarnicia acestor pretinsi crestini ortodocsi (ei sunt cei mai vocali, by the way).
   Dar cand vorbim de bunuri publice, nu poti argumenta cu vointa majoritatii ortodoxe. Bisericile (toate, deci si bor) nu sunt institutii publice, iar enoriasii majoritari nu pot decide cu privire la bunuri publice.
   Daca prin absurd toti adeptii bor ar vrea ca TOATE scolile publice sa devina scoli confesionale, pe argumentul ca sunt majoritari, crezi ca ar fi posibil? Evident ca nu! Pentru aceleasi argumente, nici macar o SINGURA scoala publica nu poate deveni confesionala.
   Nu trebuie sa se supuna majoritarii ortodocsi niciunei minoritati (nu am sustinut ca o scoala publica sa nu devina ortodoxa, dar sa devina catolica, nici vorba), ci trebuie sa se supuna doar legilor statului laic. Iar aceste legi (de la constitutie, cod civil, legea invatamantului, legea administratiei locale) spun ca un bun public nu poate fi decat al tuturor, asta e esenta cuvantului PUBLIC. Iar daca e ortodox, nu mai e al tuturor, ci doar a majoritatii celor care se declara ortodocsi (dar nu prea sunt decat cu numele, dupa cum poti constata).
   Iar istoria ne spune ca orice majoritate este temporara, chiar daca aceasta inseamna sute de ani (istoria insa lucreaza cu cifre mari). Daca vreodata majoritatea romanilor s-ar declara penticostali (e doar un exemplu), ai fi de acord sa li se dea scolile publice pentru acest ridicol argument cantitativ? Nu imi spune ca asa ceva e imposibil, nu asta e ideea, ci incearca sa vezi de ce argumentul majoritatii nu e un argument valabil.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1