De la garsoniera mica si insalubra la propria gospodarie: Povestea unei familii care si-a regasit calea

Situatiile disperate se pot transforma uneori in oportunitati si sanse la o viata mai buna, iar o mana de ajutor din partea comunitatii poate insemna enorm pentru o familie aflata in dificultate. Cu ajutorul Fundatiei Hope and Homes for Children, a Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi si a UniCredit Bank, o familie cu cinci copii si-a schimbat dramatic conditiile de locuire si a reusit sa ramana unita in ciuda amenintarilor cu evacuarea.

Sapte suflete – mama, tata si cei cinci copii – traiau de ani de zile intr-o garsoniera cu peretii deteriorati si plina de igrasie, in conditii din ce in ce mai grele. La inceputul anului 2016, cand proprietarul garsonierei a anuntat ca vrea sa vanda locuinta, familia Avram abia reusea sa faca fata cheltuielilor zilnice din venitul lunar de numai 2400 de lei. Iar asta in ciuda faptului ca parintii aveau venituri stabile – Ilie Avram e muncitor cu carte de munca la o fabrica din Iasi, iar Nina, asistent personal pentru Paul, baiatul lor de 9 ani care are nevoi speciale severe.

Cazul a intrat in atentia serviciului social al primariei si al DGASPC Iasi, care au incercat sa gaseasca o varianta de sprijin financiar pentru familie astfel incat copiii sa poata ramane alaturi de parinti. In lipsa unei solutii, copiii urmau sa fie dati in plasament, ceea ce ar fi cauzat o trauma majora intregii familii.

Parteneriatul dintre DGASPC Iasi si Hope and Homes for Children s-a dovedit providential pentru familia Avram. Partea buna a acestui caz era faptul ca familia detinea la marginea satului un teren de 1200 de metri patrati, pe care, din economiile facute in timp, reusisera sa toarne o fundatie pentru o casa de aproximativ 50 de metri patrati. Hope and Homes for Children s-a implicat in continuarea proiectului de construire a casei, astfel incat familia sa se poata muta cat mai curand in noua casa.

Cum se construieste un viitor nou

Familia a intrat in programul de prevenire a separarii copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children si a beneficiat de sprijinul financiar al UniCredit Bank. Hope and Homes for Children a realizat devizele, a achizitionat si donat materialele necesare constructiei (ciment, fier beton, scoabe, cuie, BCA, nisip, pietris, material lemnos pentru acoperis, invelitoare, usi, geamuri etc.), apoi a asigurat cele necesare finisajelor interioare (placi rigips pentru tavane, tinci, glet, vopsea lavabila interior-exterior, adeziv, termoizolatie, articole instalatie electrica etc.). Fundatia s-a implicat inclusiv in realizarea unei parti din executia lucrarilor.

Ulterior, locuinta a fost dotata cu mobila pentru bucatarie, doua sobe pentru incalzirea camerelor, patru canapele, doua dulapuri pentru haine, masa si scaune pentru bucatarie, birou pentru teme, fotoliu, aplici, covoare. Pe langa donatiile regulate de articole de igiena, imbracaminte, incaltaminte si rechizite, familia primeste din partea Hope and Homes for Children si consiliere privind dezvoltarea abilitatilor parentale, gestionarea comportamentelor dificile, pregatirea mutarii si gestionarea locuintei si gospodariei, pentru a reusi sa le utilizeze eficient pe termen lung.

Primaria comunei a extins reteaua electrica pana in apropierea casei, astfel incat locuinta sa poata fi bransata la retea. Serviciul social din primarie o asista pe mama pentru a efectua reevaluarea medicala a lui Petru si pentru a frecventa, saptamanal, cu el scoala speciala din Iasi.

Sarbatori in casa noua

Membrii familiei s-au implicat mult in realizarea constructiei si finisarea casei, avand o colaborare buna cu toti cei implicati in proiect. Locuinta a fost finalizata in martie 2017, iar familia s-a mutat la inceputul lunii aprilie, inainte de Sarbatorile de Paste. Dupa multi ani de greutati, au fost sarbatori pline de bucurie  Ceea ce cu un an inainte se anunta un viitor sumbru devenise o viata radical schimbata si plina de promisiuni. Acum se mutau in propria lor casa.

In jurul casei a inceput sa se dezvolte si o mica gospodarie. Un grajd cu o vaca, cotet cu porci, gradina de legume, pomi frunctiferi, porumb, lucruri care acum asigura subzistenta familiei din forte proprii.

Stresul si nesiguranta zilei de maine se risipesc incetul cu incetul, iar familia e mai unita ca niciodata. Inclusiv comunitatea ii priveste cu alti ochi. La scoala, copii nu mai sunt marginalizati pentru ca nu au casa. Iar toate aceste lucruri minunate au presupus o investitie cu mult mai mica decat ar fi implicat pe termen lung plasamentul copiilor. Intreg bugetul alocat de Hope and Homes for Children si UniCredit Bank pentru acest proiect ar fi fost cheltuit de catre stat in doar sase luni daca cei cinci copii ar fi intrat in sistemul de protectie. Copiii ar fi fost separati de familie inca aproximativ 7-8 ani, acesta fiind media de institutionalizare a unui copil dupa ce intra in sistem. In schimb, copiii vor ramane acasa, alaturi de parinti, si vor continua sa frecventeze scoala cu regularitate, avand sansa de a deveni cetateni autonomi si, de ce nu, de a-i ajuta si pe alti semeni aflati in dificultate.

hopeandhomes.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2