De la salahor pe santier la inginer in Formula 1. Povestea fascinanta a tanarului disputat de doua companii uriase


Sergiu Orzac (29 de ani) a parcurs lunga cale de la pustiul care isi facea bani de buzunar muncind ca salahor pe santier si manipulant de marfa la inginerul disputat de doua companii uriase, Renault si Xtrac, relateaza www.adevarul.ro.

Pasionat inca din copilarie de Formula 1, de matematica si de stiintele exacte, Sergiu nu-si imagina pe atunci ca va ajunge sa lucreze in acest domeniu. Se visa mai degraba arhitect, dar asta nu-l oprea sa urmareasca cu religiozitate cursele de Formula 1 si Moto GP si sa viseze cu ochii de deshisi. Fan al celebrului Michael Schumacher, Sergiu nu rata nicio cursa, chiar daca asta insemna de multe ori sa se trezeasca chiar cu noaptea in cap ca sa poata viziona in direct curse sau sesiuni de calificari, cum ar fi organizate in tari avand un fus orar total diferit, de exemplu Australia si Japonia. Totusi, ani la rand a ramas doar cu visurile, pentru ca nu si-a permis sa le vada pe viu. „Cand eram mic, ziceam ca imi doresc sa ajung arhitect, asta pentru ca am auzit ca e genul de slujba unde lucrezi pe un proiect timp de doua-trei luni, iar in restul anului esti destul de liber (rade). Incet, incet, pe masura ce cresteam, am inceput sa ma gandesc cum as putea sa ajung in Formula 1, insa avand in vedere situatia invatamantului in Romania, dar si faptul ca, probabil, ai mei nu si-ar fi permis sa ma ajute in facultate, nu-mi faceam mari sperante“, povesteste Sergiu. Manipulator marfa si salahor pe santier Iar dupa cum decurgeau lucrurile, un job in Formula 1 parea doar o Fata Morgana. Pentru a avea bani de buzunar, dar si pentru a-si ajuta parintii, Sergiu a inceput sa lucreze in vacantele de vara inca din clasa a opta. A facut munca grea, incepand ca ajutor la manipulare de marfa, iar apoi ca salahor.

„In principal caram materialele de constructii, manuiam betoniera pentru preparare de materiale si-i dadeam materialele la mana mesterului. La un moment dat, in mintea mea a prins contur gandul ca as putea ajunge mult mai sus, chiar in Formula 1, daca as avea sansa de a merge la o facultate in strainatate. Parea doar un vis, din cauza partii financiare. Dar am inceput din nou sa ma gandesc ca acest vis se poate realiza cand am aflat de o bursa oferita de guvernul scotian la Universitatea din Aberdeen. Exista un grup de intrajutorare condus de niste romani, care ofereau informatii despre viata de student din Marea Britanie, despre actele necesare si alte amanunte. Asa am aflat ca, daca as merge cu aceasta bursa si daca mi-as lua o slujba cu jumatate de norma, mi-as putea acoperi macar o parte din cheltuieli“, rememoreaza tanarul. Are studii in IT la Aberdeen Sergiu s-a mutat in Marea Britanie, in oraselul Barrow-in-Furness, in 2008, dupa ce a terminat liceul si si-a dat Bacalaureatul. Planul sau era sa ia un an de pauza de la invatatura, timp in care sa munceasca pentru a strange niste bani si pentru a se obisnui cu viata si cu sistemul britanic.


Apoi, conform planului sau, ar fi urmat ca din 2009 sa mearga la facultate, la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen, unde sa studieze IT si programare. Asa ca s-a angajat si a inceput sa lucreze pentru o organizatie guvernamentala numita Liberata, ocupandu-se de procesarea aplicatiilor pentru diferite ajutoare sociale. Apoi, intamplarea a facut ca planurile sale sa fie grabite, dupa ce a fost admis la universitatea din Aberdeen, in Scotia. Nevoia de schimbare La Aberdeen a urmat cursul de Computer Science (Stiinta Computerelor), curs bazat in mare parte pe programare si invatare de limbaje de programare multiple, dar si pe inginerie electrica si arhitectura computerelor. In 2012 si-a luat licenta cu clasificarea Upper Second Class (2.1), a doua cea mai buna. A realizat insa ca vrea mai mult de atat si a facut un pariu cu sine insusi, care avea intr-un final sa-l duca tocmai la o echipa din Formula 1. Asa a ajuns sa urmeze un masterat la Universitatea Oxford Brookes, unde a urmat cursul de MEng Motorsport Engneering, unul de inginerie specializata pe sporturile cu motor. Prefixul „Meng“ indica faptul ca este un curs complet cu doua stagii, trei ani de licenta normala, urmat de un an de masterat. Desi anii acestia au fost cu adevarat speciali pentru el, in tot acest timp a fost nevoit sa si munceasca. Din anul doi de facultate si pana cand a absolvit, a lucrat la universitate cu jumatate de norma ca si consultant IT. In plus, in timpul licentei de Computer Science, a lucrat cu jumate de norma ca barman, pentru a-si acoperi o parte din costurile de intretinere.

Intre Xtrac si Renault

Pentru majoritatea cursurilor tehnice de facultate in Marea Britanie exista posibilitatea de a face un an de experienta de munca, sub denumirea de „an de plasament“, intre anii II si III de facultate. Sergiu a decis sa urmeze acest an la celebra companie Xtrac, lider mondial in domeniul de transmisii pentru masini de curse, avand o sumedenie de clienti in Formula 1, World Endurance Championship, Moto GP, World Rally Championship si alte competitii de anvergura. Dupa ce a muncit la Xtrac ca inginer la departamentul de cercetare si dezvoltare si sponsorizare in timpul anilor de studiu pentru urmatorii ani de studii, iar mai apoi ca inginer de proiectare, a reusit sa ajunga in echipa de Formula 1 Renault. „Am fost in al noualea cer cand m-au sunat, dupa interviu, sa-mi ofere pozitia. Titlul meu oficial este de inginer absolvent de Design Aerodinamic. Fac parte din sub-grupul de proiectare aerodinamic care se ocupa in mare parte de tot ce tine de tunelul si modelul aerodinamic “, adauga inginerul roman, scrie www.adevarul.ro.

Mai multe detalii despre Sergiu puteti citi dand click pe link-ul de jos.

Foto, text: www.adevarul.ro

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/de-salahor-santier-inginer-formula-1-povestea-fascinanta-tanarului-disputat-doua-companii-uriase-1_5cdda4f1445219c57eb59b0f/index.html?fbclid=IwAR1xU3x3vR0lqhxuYPhuUF_3swVmHrAC6OHDRbWVpEfWL7m3FUZX4tBg-oY

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1