DE PAȘTE – Cum se pregătesc preoții din Maramureș și ce randuieli trebuie să țină

Reclame home 1
Reclame home 1

Sfintele paști se pregătesc în săptămâna Sfintelor Pătimiri după o anumită rânduială. Potrivit Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, din Joia Sfintelor Pătimiri, se sfințesc prescurile care urmează să fie pregătite de către membrii Consiliului Parohial și credincioșii din parohie în Vinerea și Sâmbăta Mare, tăindu-se după modelul în care se taie anafora, apoi se așează în vase anume pregătite și se toarnă vin (de obicei alb) peste prescură, în asa fel, încât, prescura să fie bine îmbibată și vinul să treacă puțin peste ea.

„Preotul citește, apoi, rugăciunea de la rânduiala sfințirii paștilor, după care acestea se împart credincioșilor în pahare de unică folosință. Credincioșii gustă în fiecare dimineață din Săptămâna Luminată, după Sfânta Liturghie, rostind de trei ori „Hristos a înviat”, înainte de a servi bucatele binecuvântate. Paștile astfel pregătite, sfințesc sufletele și viața credincioșilor și sunt hrană pentru suflet, ele însele fiind sfințite, în timp ce bucatele binecuvântate hrănesc trupul și sunt hrana biologică pentru trup. Practica pregătirii și oferirii sfintelor paști în parohii este ca o familie, sau mai multe, din comunitate, în funcție de mărimea parohiei, să-și asume această lucrare comunitară în fiecare an, oferind în dar, atât prescurile necesare, cât și vinul și paharele, ei înscriindu-se pe lista pe care o alcătuiește preotul sau Consiliul Parohial anual, în acest sens. Este bine să se știe faptul că, pentru orice familie, această lucrare este o mare binecuvântare și aduce spor și ajutor sfânt de la Dumnezeu.

Când nu există familii care să dorească să ofere sfintele paști atunci această sarcină revine Parohiei și Consiliului Parohial! În trecut, în Ardeal, nu toate parohiile pregăteau sfintele paști după tradiția ortodoxă, socotind că pasca și bucatele binecuvântate sunt suficiente și specifice Sfintelor Paști. Acestă tradiție este de origine occidentală și o păstrăm și pe aceasta ca pe una ce a devenit un obicei frumos, acela de a duce la biserică bucatele în coșuri sau trăisti frumos împodobite și pregătite, pe care preoții le pot binecuvânta (sfinți) atât după Sfânta Liturghie din Noaptea de Paști, cât și după Slujba celei de-a doua Învieri, din Duminica de Paști, dar nu uităm și nu lăsăm deoparte rânduiala sfântă a bisericii noastre, aceea a primirii și gustării paștilor sfințite, care trebuie să devină prima preocupare de ordin duhovnicesc a păstorilor de suflete din parohii”, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

În Maramureș, Episcopia, prin Sectorul Economic, pregătește în fiecare an pahare de unică folosință pentru toate cele 170.000 de familii ortodoxe care fac parte din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, iar ele se distribuie prin cele opt Protopopiate.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole