De prin Baia Mare adunate: Berarie sau benzinarie?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Toti posesorii de autovehicole trebuie sa alimenteze cu carburant, fie benzina sau motorina, pana cand masinile electrice vor invada Romania. Din patriotism sau pentru reducerile din week-end, unii aleg benzinariile albastre romanesti, in timp ce nostagicii comunismului si contrabandistii de tigari prefera marca rosie exsovietica.

Corporatistii sau firmele care s-au infruptat din bani publici sunt abonati la benzinaria unui fost subprefect, in timp ce minoritatea maghiara prefera benzinariile verzi, ce vand carburant cu iz nationalist nostalgic. Standardele de calitate sunt cam aceleasi, serviciile asisderea, pompele sunt umede si scapa combustibil, transferand parfumul motorinei standard sau a benzinei fara plumb pe palmele si hainele clientului.

In jurul pompelor misuna o fauna de fosti mineri si paznici comunali, neamuri si fini ai sefilor de statie sau directorilor de sucursala, personaje aratand jalnic in saloptele corporatiste colorate. Acestia, intre doua ture de maturat, vaneaza clientii cu stare, incadrarea in  categoria de „bastan” facandu-se dupa masina din dotare. Pentru un Matiz sau un Golf II, un Logan sau un Clio nici nu se deranjeaza sa respire, dar sar ca arsi cand la pompa aterizeaza un Mercedes, Audi sau BMW, SUV-uri sau alte marci din clasa executiv si premium.

Necalificatii devin subit vanatorii de tipsuri, repezindu-se la pompa, gata sa faca plinul, sa stearga parbrizul si stopurile din dotare pentru un leu de cinci. Cand la volan mai apar si purtatorii de fusta sau demoazele in blugi mulati, slujbasii corporatisti trec subit in stari priapice, lansandu-se in complimente si glume expirate de pe vremea CAP-urilor.

O lume interesanta care oscileaza intre dinamism si letargie, cu prea multe casiere de varsta a doua, plictisite si nemultumite, care vor sa-ti bage pe gat meniul zilei constand intr-o napolitana aproape expirata, o ciocolata care nu se vinde sau un deodorant auto cu miros de politician fudul. Dar benzinariile vand nu numai carburant, fiind absolut normal ca tiristii sa gaseasca si un set de prezervative pentru activitatile nocturne, in rafturile cu marfa nerusinat de scumpa fiind de gasit si o sticla de vin sau coniac pentru familistul grabit in drum spre amanta, o cutie de ciocolata pentru copiii din dotare sau un spray expirat pentru sotia cicalitoare.

Si totusi, una din benzinariile enumerate exagereaza cu comertul en-gross, fiind mai degraba un depozit de bere pentru buticarii din cartiere si bautori de bere la lada. Imaginile atasate sunt elocvente, fatada standard a benzinariei verzi fiind obturata de munti de bere, din fericire tot in lazi verzi! Deverul este atat de mare incat pana si in spatiul spalatoriei sunt munti de ambalaje goale, motiv pentru care renunt sa-mi mai spal masina acolo, marca mea fiind alergica la spuma de hamei.

Poate cei din conducerea companiei se vor gandi la niste solutii, ori sa schimbe denumirea statiilor in „TUBMOL“, ori sa aduca niste marci de bere maghiare, Borsodi sau Dreher! Adica… daca-i bal… bal sa fie, dar pe muzica de csardas si nu pe urletele de lupta ale vikingilor.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2