DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE – Reguli noi la înmormântările COVID

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Reguli noi la înmormântările COVID. Acestea ar urma să intre în vigoare cel târziu de săptămâna viitoare, conform anunțului făcut de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și cei ai cultelor din România au avuit discuții ieri, 8 aprilie, cu privire la accesul pacienților internați cu COVID-19 la asistență religioasă și la ritualul înmormântării persoanelor decedate, infectate cu SARS-CoV-2.

„Vorbim de accesul preotului/pastorului în spital la pcientii care au nevoie. Avem în vedere acest lucru și pentru aparținători, cu respectarea evidentă a unor reguli clare. Cel mai târziu luni ordinul va fi puyblicat în Monitorul Oficial. Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege„, a precizat Voiculescu.

Conform vechiului ordin de ministru, cu aplicabilitate de anul trecut, luna aprilie, „persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Voiculescu  a recunoscut că majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate, însă această reglementare va fi schimbată prin noul ordin de ministru.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2